Het prijzengeld van het EK vrouwenvoetbal

We weten natuurlijk dat de financiƫle zaken rondom de mannelijke voetballers en de vrouwelijke voetbalsters schrikbarend van elkaar verschillen. Het salaris van de voetbalvrouwen is een stuk lager dan die van de mannen.

De UEFA vond dat de vrouwen wel wat meer verdienden dan het bedrag van de originele prijzenpot. Een deel van het bedrag dat het winnende team ontvangt is, het prijzengeld voor de deelnemende landen. Het andere deel is een prestatiebonus. Wat de verdeling precies is en hoe dit zich gaat vormen, is niet duidelijk. Ook stelt de UEFA nog een bedrag van 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de clubs die speelsters afstaan aan de landenploegen.

Het verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal

Ondanks dat de UEFA het geld voor de dames flink verhoogt, is het verschil tussen de mannen en de vrouwen nog steeds bizar groot. Voor de vrouwen is er een prijzenpot beschikbaar van 16 miljoen euro, terwijl er voor de mannen afgelopen zomer een prijzenpot beschikbaar was van 371 miljoen euro.

Ook mochten de clubs die de mannen afstonden aan hun landenploegen een bedrag van 200 miljoen euro verdelen. Elk land dat deelnam, kreeg ook nog een startbonus van 9,25 miljoen euro. Dit zie je bij de vrouwen ook niet gebeuren.

De UEFA is er druk mee geweest, want ze hebben ook nog het solidariteitsprogramma uitgebreid voor de clubs die niet deelnemen aan Europese toernooien en clubs die uit landen komen die niet bij de Europese top vijf horen. Hiervoor stelt de UEFA dit jaar een bedrag van 140 miljoen euro beschikbaar. Die 140 miljoen euro is maar liefst 4 procent van de totaalwinst van de voetbalbond. De totaalwinst komt namelijk op een bedrag van 3,5 miljard euro.

Mocht de winst van de UEFA stijgen, dat stijgt de solidariteitspot mee tot een maximaal bedrag van 175 miljoen per jaar. De UEFA vermeldt dat deze pot vorig jaar uit een bedrag van 130 miljoen euro bestond.