Het salaris van Anouk Hoogendijk

Dat er een verschil is in beloning tussen de mannen en vrouwen, dat is oud nieuws. Deze ophef geldt niet alleen voor de gebruikelijke sectoren, maar ook in het voetbal is het verschil aanzienlijk. Uiteraard kun je daar allerlei verklaringen op loslaten, maar inmiddels zijn de verschillen zo groot dat het niet alleen een kwestie van presteren is. Terwijl het gemiddelde salaris van een voetballer in de Eredivisie op zo’n 300.000 euro per jaar ligt, is dat voor de dames een heel ander verhaal.

Het verschil in beloning is overigens niet iets wat enkel bij de actieve voetballers een rol speelt, ook onder de coaches is het verschil groot. Zo verdient de bondscoach van het Nederlands elftal zo’n 1 tot 2 miljoen euro per jaar, terwijl Atletico Madrid-trainer Diego Simeone zo’n 24 miljoen per jaar verdient. Met dergelijke bedragen dringt de vraag zich op wat Anouk Hoogendijk maandelijks bijgeschreven kreeg toen ze zelf nog op hoog niveau voetbalde.

Een vakkenvuller verdiende meer dan een Oranjeleeuwin

In een interview liet Anouk Hoogendijk weten dat je voor geld geen voetbalster hoeft te worden. Vreemd eigenlijk als je beseft dat de roem van het winnen van titels voor mannen en vrouwen net zo belangrijk is. Ook de inzet is hetzelfde, namelijk het leveren van een topprestatie. Toch moest Anouk Hoogendijk genoegen nemen met een salaris van zo’n 1500 euro bruto per maand. Dit was zelfs wanneer de dames op het EK van 2009 de halve finale wisten te bereiken en hierdoor een A-status van de NOC*NSF kregen. Maar veel stelde het dus niet voor in financiële vooruitgang.