Geld besparen door gasverbruik te verminderen

Eerder schreven wij al over hoeveel geld het kost als je al allerlei stekkers in het stop contact laat zitten. Nu hebben we een andere manier. Zo kan je geld besparen door je gasverbruik te verminderen. In een filmpje van Loodgieter Den Haag Stad legt Anouar namelijk uit hoe je zelf je radiator op de juiste manier kan afstellen, waarmee je in 10 seconden je gasverbruik tot 20% verlaagt.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een infrarood thermometer. Met dit apparaat kan je kijken of de verwarming een juiste DeltaT van 20˚ heeft. Dat betekent dat het er aan de onderkant als 40˚ uitkomt wanneer er aan de bovenkant 60˚ in gaat. Daarnaast is het de bedoeling dat de temperatuur door de verwarming geleidelijk afneemt. Maar hoe zorg je ervoor dat hij zo afgesteld wordt?

Hoe kan je zelf je radiator afstellen?

Om te beginnen check je aan de bovenkant de temperatuur, waar het water binnenkomt. Daarna doe je hetzelfde bij de onderkant, waar het water er weer uit gaat. Als hier 20˚ tussen zit, is jouw radiator al goed afgesteld. Is dit niet het geval? Draai dan je radiator helemaal dicht en dan een klein stukje open, waarna je een kwartier tot twintig minuten wacht totdat hij deels is afgekoeld. Na die tijd check je de temperatuur nog een keer.

Wanneer je op de infrarood camera al ziet dat de kleur geleidelijk verandert, dan weet je al dat het de goede kant op gaat. Als de temperatuur dan ook nog eens een verschil heeft van 20˚ is het helemaal top. Is dit nog niet het geval? Dan moet je hem een klein stukje verder open draaien totdat je dit wel krijgt.

Om te onthouden tot waar je de verwarming moet opendraaien, is het handig om een stipje of iets soortgelijks op de knop en het stukje eronder te zetten zodat het makkelijk terug te vinden is. Ben je nou wat handiger met beelden dan met tekst? Bekijk dan de video hieronder waarin Anouar het zelf nog een keer uitlegt: