Opladers en stekkers in het stopcontact laten zitten

Veel mensen laten hun apparaten in het stopcontact zitten. Denk maar aan laptops, televisies, modems, opladers en printers. Dit kun je zien aan de brandende lampjes, terwijl opladers vaak warm worden. Hoewel je het niet verwacht, verbruik je op deze manier alsnog veel stroom. Ze worden niet voor niets sluipverbruikers genoemd.

Naast dat het extra geld kost, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Zo kan er iets in brand vliegen en ervoor zorgen dat je huis afbrandt. Natuurlijk gaat het vaker goed dan fout, toch moet je het in de gaten houden.

Geldverspilling

Een oplader die jij in het stopcontact hebt laten zitten, verbruikt zo’n 2 watt per uur. Dit kan uiteindelijk 17,52 kilowatt worden op jaarbasis. Volgens overstappen.nl kost een kilowatt uur in september 2022 gemiddeld 0,89 cent. Als je dus je oplader een jaar non-stop in het stopcontact laat zitten, kost dit je ongeveer 15,60 per jaar.

Apparaten in opladers

Wat is de oplossing?

Waarschijnlijk denk je nu, dat valt best wel mee. Maar als je je bedenkt dat er niet één maar meerdere opladers en apparaten stroom slurpen. Dan lopen de kosten al snel op. Kijk daarom goed naar brandende lampjes en warme toestellen. Laat ze niet onnodig in het stopcontact, maar haal ze er uit. Het is ook beter om je telefoon op de goede manier op te laden. Let ook op dat sommige apparaten die je uit zet, niet helemaal uit zijn. Gebruik dan een stekkerdoos met schakelaar zodat je in één klik alles helemaal uit kan zetten.