Een houten pollepel bovenop de pan leggen

Klopt het dat je de houten pollepel wel eens hebt uitgeprobeerd? Het kan goed zijn dat deze dan niet echt goed heeft gewerkt. De reden waarom er op het laatste toch nog water over de pan heen loopt, is omdat het alleen werkt als de pollepel koud is. Wanneer je die lepel al zo’n 6 minuten boven de pan hebt hangen, warmt het natuurlijk op en werkt de “lifehack” dus niet meer.

We geven je even een kleine scheikunde les. De bubbels van het water zijn namelijk stoom, deze stoom is 100 graden (aangezien het kookt). Alles wat deze bubbel aanraakt dat kouder is zorgt ervoor dat de bubbel en kleine schok krijgt en weer vloeibaar terug de pan in valt. Als die lepel over de pan heen ligt en zelf ook 100 graden wordt, krijgt de bubbel die schok niet meer en blijft het water dus overkoken.

Olie werkt wel om je pan niet te laten overkoken

Zoals je misschien wel weet, gaan olie en water niet samen. Stel je smeert wat olie op je vinger en laat er een druppel water op lopen, dan blijft die druppel in zijn geheel. Met olie kun je er dan dus ook voor zorgen dat jouw pan niet overkookt. De stappen die je moet maken zijn heel makkelijk.

  1. Ga naar de supermarkt en koop olie.
  2. Pak een kwast en doop deze in de olie.
  3. Smeer de pan boven het water in met de olie.

Zie hieronder de video waarin het nogmaals duidelijk wordt:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SterkInDeKeuken.nl (@sterkindekeuken)

Nu hoef je niets meer te doen en merk je als het goed is dat het water van de kokende pan niet meer overkookt. Makkelijker kan niet! Heb je thuis toevallig wel bakspray staan? Dit werkt ook tegen het overkoken van de pan. Ook hierbij hoef je alleen maar de pan boven het water in te smeren met de bakspray en je hebt geen enkel last meer van overkokende pannen.

Ben jij fan van dergelijke lifehacks? Bekijk dan ook hoe je een blik openmaakt zonder blikopener.