Catch-22

Eerder schreven we je al dat George Clooney een krachtige militair speelt in deze oorlogsserie. Nu heeft Hulu een tweede trailer vrijgegeven, en die geeft zeker niet een minder krankzinnig beeld van de Hulu Original. Het is niet de eerste keer dat Joseph Hellers bestseller Catch-22 uit 1961 verfilmd wordt, maar zoals het verfilmd is in de nieuwe serie van Hulu zag je het nog nooit. Een catch-22 is een term die destijds door Heller zelf bedacht is en beschrijft een situatie waar geen uitweg uit mogelijk is door onderling tegenstrijdige condities. Het feit dat veel nieuwkomers op de arbeidsmarkt geen baan kunnen vinden door een gebrek aan ervaring en geen ervaring op kunnen doen doordat ze geen baan kunnen vinden, is bijvoorbeeld een ‘catch-22’.

Catch-22

Luchtmachtbrigadier John Yossarian komt in een vergelijkbare catch-22 situatie terecht als hij tijdens de Tweede Wereldoorlog toevlucht in een kamp op een eiland in de Middellandse Zee zoekt. Het Amerikaanse leger blijft het aantal missies dat Yossarian en de anderen moeten vliegen maar opschroeven. Een sinistere bureaucratische regel genaamd ‘Catch-22’ zorgt ervoor dat een uiting van belang voor de eigen veiligheid in het licht van levensbedreigende missies duidt op gezond verstand. Als iemand vrijwillig die missies blijft vliegen, is hij echter gestoord.

Maar als hij om die reden ontslag uit het leger vraagt, wordt hij als rationeel en inzetbaar geacht, waardoor het ontslag geweigerd wordt. Er is dus letterlijk geen weg uit. Yossarian wordt in de serie overigens gespeeld door Christopher Abbott, en als je je afvraagt waar je hem ook al weer van kent: Hij speelde in seizoen één van The Sinner de onwetende echtgenoot van Jessica Biels karakter Cora Tannetti.

George Clooney als acteur en regisseur

Christopher Abbott, die de hoofdrol speelt, is uiteraard niet de enige acteur die we in de trailer herkennen. Ook grote namen als George Clooney, Kyle Chandler en Hugh Laurie zien we voorbij komen. Clooney verschijnt uiterst charismatisch in de rol van een luitenant, die de kleurrijke naam Scheisskopf draagt. Clooney is daarnaast ook de regisseur van de serie. Het is na films als The Ides of March alweer Clooneys zevende project in de regisseursstoel.

Voor zover wij kunnen zien weet hij door zijn ervaring dan ook wel raad met acteurs als Kyle Chandler, die we bijvoorbeeld kennen van Netflix Original Bloodline, en Hugh Laurie, uiteraard bekend van de rol als dr. House. George Clooney lijkt vooral goed opgelet te hebben in de films van the Coen Brothers waar hij in gespeeld heeft, O Brother, Where Art Thou?Burn After Reading en Hail, Ceasar! De invloed van de broers spat van de trailer af en dat is gezien de bizarre humor en knettergekke dialogen een ongekend compliment. Catch-22 belooft een hele vette en hilarische serie te worden. Wij weten in ieder geval wat wij doen op 17 mei. Jij ook?

Stoom je in de tussentijd warm met de 10 films met George Clooney die jij gezien moet hebben.