Sam Smith – I’m Not The Only One

De eerste op de lijst van beste break-up songs, is deze heerlijke meezinger uit 2014. I’m Not The Only One geeft perfect weer hoe het voelt als je erachter komt dat je partner je al een langere tijd bedriegt. Allereerst kom je erachter dat er iets niet helemaal pluis is. Je gaat een beetje op onderzoek uit en je komt erachter dat je partner nog een andere partner blijkt te hebben. Als je dit is overkomen kun je deze song gebruiken om al je gevoelens er eens heerlijk uit te schreeuwen met Sam Smith’s confronterende woorden: “You say I’m crazy, ‘cause you don’t think I know what you’ve done. But when you call me baby, I know I’m not the only one.”

 

Bill Withers – Ain’t No Sunshine

Veel mensen zien een gelukkige relatie als een opkomende zon die langzaam een prachtig licht schijnt over een misschien wat donkere periode. Maar zodra de relatie voorbij is, kom je weer terug in de donkere periode. Bill Withers weet als geen ander dit sombere gevoel weer te geven en dat maakt Ain’t No Sunshine ook de perfecte song om mee te zingen tijdens je break-up: “Ain’t no sunshine when she’s gone, and this house just ain’t no home. Anytime she goes away”

 

Fleetwood Mac – Dreams

Deze klassieker uit 1977 geeft met haar dreamy sfeer misschien niet meteen de indruk dat het één van de beste break-up songs is, maar de songtekst zegt duidelijk wat anders. Het nummer gaat namelijk over een stel dat met elkaar discussieert of ze nog wel samen verder kunnen. “Now here you go again, you say you want your freedom. Well, who am I to keep je down?” Soms heb je na een tijdje het gevoel dat je relatie toch niet helemaal lekker loopt. Misschien zitten jullie beiden wel in een andere levensfase waardoor de behoeftes niet meer overeenkomen. Jullie besluiten er een eind aan te maken en ookal was het de goede beslissing, het kan nog steeds erg verdrietig zijn. “But listen carefully to the sound of your loneliness. Like a heartbeat drives you mad, in the stillness of remembering what you had, and what you lost.”

 

Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Een ander nummer dat dezelfde gevoelens weergeeft als de Fleetwood Mac hit, is de 1973 slow rock hitsong Free Bird van Lynyrd Skynurd. Soms komt de relatie nou eenmaal tot zijn eind en ben je toe aan een nieuwe periode in je leven. Natuurlijk is dit verdrietig, maar toch is het soms noodzakelijk deze stap te zetten. “But if I stay here with you, girl, things just couldn’t be the same. ‘Cause I’m as free as a bird now, and this bird you cannot change.” Misschien niet de eerste gedachte als je denkt aan goede break-up songs, maar zeker de moeite waard als je je hart wilt luchten.

 

Bonnie Raitt – I Can’t Make You Love Me

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je met volle moed aan een nieuwe relatie begint, maar je al snel merkt dat er bij je partner iets aan de hand is. Je doet erg je best om de relatie te redden, maar je merkt nou eenmaal dat de liefde eenzijdig lijkt te zijn. Dan is het toch tijd om afscheid van elkaar te nemen, hoe moeilijk dat ook is. “‘Cause I can’t make you love me, if you don’t,” zingt Bonnie Raitt in de heartbreaking hit uit 1991, waarmee ze het frustrerende gevoel van onbeantwoorde liefde perfect beschrijft. Een meezinger dus.

 

Lewis Capaldi – Someone You Loved

Om je helemaal op je plek te voelen in een relatie kan soms even duren. Je moet aan elkaar wennen en leren met elkaar rekening te houden. Daarom is het extra zuur als het dan ineens uit elkaar valt. Lewis Capaldi heeft dit verloren gevoel enorm goed laten terugkomen in zijn super populaire hitsong Someone You Loved, waarmee hij met zijn diepe en warme stem precies weet te vertellen wat jij voelt: “To get me through it all, I let my guard down and then you pulled the rug. I was getting kinda used to being someone you loved.”

 

Chris Stapleton – Cold

Een nummer met een heel ander break-up gevoel is de grote Chris Stapleton hit uit 2020 Cold. Zoals de naam al doet vermoeden gaat dit verscheurende nummer over een ex die als een echte koude kikker uit het niets de relatie beëindigd. Een relatiebeëindiging is sowieso vreselijk, maar als je partner je zomaar zonder reden in de steek laat is dit extra pijnlijk. Deze heerlijk hartverscheurende country ballad is perfect om je emoties eens goed naar buiten te brengen.

 

The All-American Rejects – Gives You Hell

Na in eerste instantie verdriet en verslagenheid te hebben doorstaan, kan het zo maar zijn dat je na een tijdje in de onverschillige fase terecht komt. Je bent helemaal over je ex heen, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat wat jou is aangedaan wordt vergeven. Nog beter, laat je ex het maar eens goed voelen. De vrolijke melodie van Gives You Hell zorgt voor een heerlijke passief agressieve vibe en maakt het een heerlijke meezinger waarmee je je ex een keer goed kan aanpakken.

 

Outkast – Roses

Deze heerlijke hiphop/rap song uit 2003 heeft ook wel wat weg van een passief agressieve aanpak. Roses gaat over een Caroline die duidelijk denkt dat ze beter is dan jij. Dat pik jij natuurlijk niet en dat maakt deze heerlijke song perfect om haar eens op haar plek te zetten. Of iemand uitschelden de manier is om dat te doen, blijft de vraag. Deze hit zou als het vandaag de dag uitgekomen was wat minder gewaardeerd worden, alleen voor deze keer (en als je midden in een break-up zit) zien we het door de vingers.

 

Post Malone – I Fall Apart

Als laatste op de lijst van beste break-up songs staat Post Malone met zijn 2016 hitsong I Fall Apart. Deze song beschrijft de struggle van iemand die na veel tijd en liefde aan de kant wordt geschoven omdat ‘ie niet goed genoeg is. Ze blijft steeds opnieuw komen en je blijft er op ingaan, terwijl je weet hoe het gaat eindigen en daar geef je jezelf de schuld van. “She told me that I’m not enough, and she left me with a broken heart. She fooled me twice and it’s all my fault.”

 

Staat jouw favoriete break-up song er tussen? Of heb je eigen verzameling songs altijd klaar staan? Als je op zoek bent naar andere tips om je break-up door te komen, kijk dan vooral even naar de beste manier om volgens wetenschappers over je break-up heen te komen.