Waar moet ik een tweedehands auto kopen?

Over het algemeen is het een heel goed idee om een tweedehands auto te kopen. Wanneer je namelijk een nieuwe auto koopt, is de kans groot dat hij al een paar duizend euro minder waard is op het moment dat je de garage uit rijdt.

Alleen wanneer je een auto zakelijk koopt en je hebt allemaal fiscale voordelen, is het voordeliger om een nieuwe bolide aan te schaffen. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat mensen vaker kiezen voor een occasion, in plaats van een nieuwe auto. Maar wanneer je voor een tweedehands auto gaat, wil je natuurlijk een betrouwbare auto aanschaffen. We hebben vijf tips voor je, die je helpen om de juiste keuze te maken.

tweedehands

Tips om een tweedehands auto op Marktplaats te kopen

1. Controleer het kenteken alvast

Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen, is het verstandig om een kentekenrapport aan te vragen. Dit kan je doen door het kenteken op te zoeken bij de database van het RDW. In principe heb je met de gratis gegevens al genoeg informatie.

Wil je toch nog meer weten over de auto, bijvoorbeeld hoeveel kilometer voor de laatste keer is geregistreerd bij een controle, dan kan je altijd nog voor een paar euro het volledige rapport opvragen. Wanneer het kenteken niet zichtbaar is op de foto’s of het is bedekt, kan je altijd navragen bij de verkoper wat het kenteken is. Wanneer hij hier geen antwoord op wil geven, is het geen goed idee om de auto over te nemen.

2. Neem een kenner mee

Als je de gegevens van de auto hebt gecontroleerd, is het tijd om een bezichtiging in te plannen met de verkoper. Wanneer je dit gaat doen, kan het verstandig zijn om een kenner van auto’s mee te nemen. Deze kan dan samen met je naar de auto gaan kijken. Het zal hem sneller opvallen als er iets met de auto niet klopt dan jou dat zal opvallen. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de motor kan iets zijn, ook als je het niet kan zien wanneer je onder de motorkap kijkt.

3. Controleer het volledige voertuig

Sta je voor de auto, heb je geluisterd of de motor goed loopt en doet hij dat? Dan is het de hoogste tijd om de auto van top tot teen na te kijken. Begin dus echt bij de bodem van de auto, controleer alle randen en kijk of het dak van de auto in goede staat is.

Wat ook belangrijk is: kijk of alle ramen omhoog en omlaag gaan, of alle lampen van de auto werken en check bij een cabrio of het mechanisme goed werkt. Wanneer er niks opvalt, is het tijd voor de volgende tip.

4. Maak een proefrit

Een proefrit is de allesbepalende rit. Hierin merk je hoe de auto rijdt en of het helemaal jouw ding is. Ook test je bij de proefrit alle knopjes en zie je of alle meters goed werken. Tot slot merk je natuurlijk ook meteen als er motorisch iets mis is met de auto. Schakelt en remt hij lekker en stuurt hij niet mega zwaar? Dan zit het wel goed. Neem in ieder geval écht de tijd tijdens de proefrit, zodat je zeker weet dat je alles hebt gecheckt.

tweedehands

5. Maak een verstandige keuze

Een budget bepaal je thuis en niet op de locatie zelf. Dus wanneer de auto opeens duurder wordt door afleverkosten, extra kosten voor de koper of reparaties die gedaan moeten worden, bepaal dan of het binnen je budget past. Gaat dat niet? Ben er dan transparant over en maak altijd de keuze waar je je het beste bij voelt. Laat je in ieder geval niet opjagen door de verkoper en laat je vooral niet beïnvloeden in je keuze. Jij moet de komende jaren in de auto rijden, niet de verkoper.