Tips tegen zweten

Laten we één ding voorop stellen: het is ontzettend belangrijk dat je af en toe zweet. Transpiratie gebeurt namelijk alleen maar wanneer je lichaamstemperatuur te hoog is en je lichaam op die manier van de warmte af wilt. Zo raak je nooit oververhit. De ene heeft wat meer last van zweten dan de ander, soms zonder reden. Daarom is het extra fijn wanneer je een manier vindt om minder vaak te transpireren.

We hebben een aantal hele belangrijke tips voor je, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak last hebt van zweet. Want zeg eerlijk: soms komt het heel ongelegen.

1. Anti-transpiratie deodorant

Wanneer je last hebt van zweet, is de kans groot dat je even je deodorant uit je tas haalt en een flinke hoeveelheid onder je oksels spuit. Dit kan helpen, maar vaak hebben mensen deo die helemaal niet goed werkt tegen het zweten zelf. Anti-transpirant deodorant pakt de diepere oorzaak aan en maskeert niet alleen de geur. Dus ga opzoek naar de juiste deo, voordat je je hele oksel ermee volspuit.

2. Droog jezelf goed af na het douchen

Klaar met douchen, in bad gaan of omspoelen? Maak je hele lichaam, inclusief oksels en voeten, even helemaal droog. Vaak gaan mensen namelijk pas zweten op het moment dat het vochtig is op de zweetplekken. Ook zal je deo veel minder goed werken als het nog nat is op die plekken.

wolf douche zweten

3. Scheren garandeert minder zweten

Mannelijk is het natuurlijk wel, haren onder je oksel. Maar het ruiken naar zweet is óók mannelijk en hoort bij het lichaam. Maar als je minder wilt zweten, is het een heel goed idee om ook als man je oksels te scheren. Doe dit gewoon met een goedkoop scheermesje en wat scheerschuim. Vaak werken mesjes voor vrouwen trouwens beter voor deze klusjes en ze zijn ook meestal goedkoper. Win-win situatie dus.

4. Let op je voeding

Ken je die grap van de Belg waarvan het zweet naar frituurolie ruikt? Natuurlijk super flauw. Maar het feit dat je voeding heel erg veel invloed kan uitoefenen op je zweet én de geur daarvan is waar. Vooral scherpe en extra gekruide maaltijden kunnen je hoeveelheid zweten heel erg bevorderen.

5. Draag elke dag een ander bovenstuk

Een nieuw en fris bovenstuk zal de geur van zweet heel erg tegen gaan. Dus draag jij soms twee dagen achter elkaar hetzelfde T-shirt of onder shirt? Probeer hem dan wat vaker de vervangen voor een nieuwe. Je zult zien dat je veel minder snel last zal hebben van zweet en dus ook van de geur die erbij hoort.

transpiratie wolf

6. Katoen onder je kleding

Wanneer je katoenen shirts onder je kleding gaat dragen, is de kans een stuk kleiner dat je überhaupt gaat zweten. Dit komt omdat katoen een ademende stof is en je lichaam daardoor veel meer kan ademen. Dus trek in het vervolg gewoon een katoenen T-shirt onder je kleding aan.

7. Kies andere kledingstukken

Wanneer je dan zo’n katoenen shirt aantrekt, kan het best zijn dat je alsnog heel erg aan het transpireren bent. Misschien trek je over het shirt dan tóch nog te synthetische stofjes aan. Met synthetische stoffen creëren je meer zweet bacteriën. Dus probeer stoffen gemaakt van plastic toch zoveel mogelijk te vermijden.

8. Drink minder cafeïne en alcohol

Doordat je hart sneller gaat kloppen van cafeïne en alcohol, is de kans heel erg groot dat je lichaam ook meer zweet gaat produceren. Zorg er dus voor dat je niet al te veel koffie drinkt en sla dat extra biertje af en toe gewoon af. Je laat je lichaam daardoor ook een stuk minder hard werken.

alcohol

9. Vermijd stress

Ben je een echte stresskip en heb je heel erg veel last van transpiratie? De kans is dan enorm groot dat het iets met elkaar te maken heeft. Proberen stress zoveel mogelijk te vermijden, daarmee is de kans op zweten ook een stuk kleiner. Je wordt er ook nog eens een leuker mens van.

10. Laat je zweetklieren weghalen

Wanneer je er écht helemaal klaar mee bent en je wilt een eind maken aan het zweten, dan is er altijd nog een hyperhidrosis behandeling. Tijdens deze behandeling wordt één derde van het aantal zweetklieren verwijderd door deze onderhuids weg te zuigen. Hierdoor zal je een stuk minder last hebben van zweet. Maar onthoud: het is maar één derde, dus je zweet zal nooit helemaal op de behandelde plek verdwijnen.