1. Probeer naar buiten te gaan

Tijd doorbrengen in de zon kan een natuurlijke stemmingsverbeteraar zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat direct zonlicht kan helpen bij het stimuleren van geluk. De vitamine D die we uit de zon krijgen stimuleert ons lichaam om meer serotonine aan te maken, wat een neurotransmitter is die helpt bij stemmingsregulatie. Dit kan mensen helpen die lijden aan SAD. Maar hoeveel tijd buiten doorbrengen is genoeg? Studies hebben aangetoond dat minstens 120 minuten per week buiten spenderen bevorderlijk is voor een betere gezondheid en welzijn. Houd die grens dus zeker aan als minimum.

 

2. Blijf sociaal

Er is geen twijfel over mogelijk dat lekker warm op de bank liggen veel aantrekkelijker kan voelen dan jezelf in de kou wagen om met vrienden af te spreken. Maar deze slechte gewoonte kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat isolatie net zo ongezond voor ons kan zijn als het roken van sigaretten. Overweeg om te lunchen met je vrienden of regelmatig bij je familie langs te gaan. Je kunt zelfs overwegen om een lokale groep op te richten, zoals een kookclub.

wat doen tegen winterdip

3. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen kan ook een geweldige manier zijn om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van depressie, vooral bij mensen ouder dan 65 jaar. Het kan je ook het gevoel geven dat je echt een doel hebt, wat moeilijk te vinden kan zijn wanneer de winterdip toeslaat. Er zijn veel manieren waarop je betrokken kunt raken tijdens de wintermaanden. Je kunt overwegen om vrijwilligerswerk te doen in een daklozenopvang of je kan eenzame ouderen gezelschap houden. Als je van dieren houdt, kun je overwegen om vrijwillig tijd door te brengen in een dierenopvang.

4. Beweging

Lichamelijke beweging kan helpen bij het bevorderen van stemmingsverhogende endorfines. Slechts 35 minuten per dag bewegen kan depressie verminderen. Nog een extra voordeel: het helpt logischerwijs om eventuele gewichtstoename te voorkomen die je zou kunnen krijgen van al die feestelijke maaltijden en dranken tijdens de feestdagen.

Ben jij iemand die graag buiten sport? Lees dan onze tips om hardlopen in de winter vol te houden.