1. Ga hardlopen in de ochtend of middag

We snappen dat je niet staat te springen om in de donkere wintermaanden nog vroeger je bed uit moet komen. Maar het is net als ’s middags wel veel beter en ook nog makkelijker voor je. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hardlopen in de winter, zeker in de ochtend, je snelheid kan verhogen met maar liefst 29 procent. Daarnaast moet je de tijden die jij in de zomer hardloopt niet gaan vergelijken met de tijden in de winter. Want als het waait, koud of regenachtig is, loop je gegarandeerd anders dan met een zonnetje op je hoofd. Liever een iets ‘hogere’ temperatuur, probeer dan ’s middags te hardlopen. Als je natuurlijk de tijd daarvoor hebt. Wel wordt de winter gezien als de perfect tijd om aan jouw zwakke punten te werken, terwijl jij op een andere manier je kracht aan het opbouwen bent. Blijf vooral volhouden!

2. Kleed je in de winter met laagjes

Rennen in de kou betekent dat je natuurlijk ook rekening moet houden met de kleren die je draagt. Want niemand vindt het chill om in een dikke winterjas te gaan hardlopen. Probeer daarom zware en oncomfortabele kledingstukken die vocht slecht afvoeren thuis te laten. Hoe meer laagjes, hoe meer geïsoleerd je bent. Extra tip? Draag een muts. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van je lichaamswarmte via je hoofd verdwijnt. Wil je de outfit helemaal afmaken, vergeet dan je dunne handschoenen niet. Als de temperaturen zakken tot onder het vriespunt, wil je natuurlijk niet die witte en gevoelloze vingers.

hardlopen in winter volhouden tips

3. Pas op met lange afstanden en pas intervaltraining toe

Kunnen zeggen dat je weer zoveel kilometer hardgelopen hebt in de winter, dat is natuurlijk een top prestatie. Maar wist je dat je met korte afstanden en het toepassen van intervaltraining ook veel uit jouw rondje hardlopen kan halen? Eén ding is sowieso handig om te weten: je moe met gladde wegen gewoon kortere passen zetten. Klinkt misschien irritant, maar die kortere passen zorgen er wel voor dat jij voldoende inspanning levert en daar gaat het natuurlijk om. Daarnaast is het toepassen van intervaltraining erg effectief voor zowel snelheid als kracht. Tot slot word je er natuurlijk lekker snel warm van. Perfect met die kou.

4. Voorkom blessures met de juiste schoenen

Natuurlijk kunnen we je wel tips geven over hoe je moet opletten met de weer omstandigheden of met wat voor kleren je aan moet, maar het voorkomen van blessures met de juiste schoenen is natuurlijk veel belangrijker. Niemand wil lange afstanden hardlopen met oncomfortabele schoenen of misschien wel schoenen die jou blaren geven. Wat dacht je van een paar schoenen dat jou niet alleen helpt met het behalen van jouw topprestaties, maar ook nog goed aansluit op de behoefte van je voet? Don’t worry, we’ve got your back.

hardoopschoenen winter new balance

Fresh Foam X 1080v12 Permafrost

New Balance €200 Shop nu

De Fresh Foam X1080v12 Permafrost van New Balance hardloopschoenen hebben niet alleen een tussenzool die perfecte demping en comfort bieden, de schoen is ook nog eens gemaakt van biologisch materiaal. Daarnaast zijn ze voorzien van een rubberen buitenzool die jou grip biedt in natte omstandigheden. Door de waterafstotende laag blijven je voeten ook nog eens droog, ideaal voor de regenachtige en natte winters die wij hier in Nederland ervaren. Beste van alles?  De schoen heeft een verstelbare snelsluiting zodat jij gemakkelijk jouw schoen aan kan doen met bijvoorbeeld handschoenen aan. Een échte aanrader voor de hardlopers onder ons.

5. Windrichting en laat je lichaam wennen

Als laatste willen we je graag vertellen dat je jouw lichaam moet laten wennen aan de koud. Wanneer jij je warme huis verlaat en gelijk begint met een training, kan dit heel slecht zijn voor je lichaam. De kans is groot dat jouw lichaam daarna langer moet herstellen van het rondje hardlopen. Loop eerst even een langzaam rondje. Hierdoor blijf je continu in beweging en raakt je lichaam gewend aan de kou. Mocht er nou meer wind zijn, probeer dan met de windrichting mee te rennen. Hoe meer wind, hoe lagere de gevoelstemperatuur. Jouw lichaam moet dan nog harder werken en de training kan veel zwaarder aanvoelen dan nodig is.