Hooikoorts bestrijden met deze tips

De lente is aangebroken. Voor de meeste mensen is dit een fijne tijd, waarin de kou plaatsmaakt voor de zonnestralen en de natuur weer tot bloei komt. Voor anderen betekent het echter juist een tijd waarin hun hooikoorts op komt zetten. Ben jij één van de mensen die ongelofelijk van zijn hooikoorts kan balen, dan kan je profiteren van een aantal tips. Dit zijn vijf tips tegen hooikoorts waarmee jij de lenteperiode door kan komen.

De was

Zeker wanneer het warmer wordt en er een zacht lentebriesje door je tuin heen kan waaien, kan het aanlokkelijk zijn om je was buiten te laten drogen. Doe dit vooral niet. Stuifmeel kan via de wind immers je tuin binnenwaaien en zich makkelijk in je kleding of beddengoed gaan nestelen. Om hooikoorts tegen te gaan is het dus verstandig om je was niet buiten te hangen én je beddengoed vaker dan normaal in de wasmachine te stoppen. Je loopt namelijk het risico dat je, bijvoorbeeld met je haren, stuifmeel overbrengt naar je bed.

Goede lichaamsverzorging

Deze tip heeft te maken met bovenstaande tip. Om te voorkomen dat je veel stuifmeel mee je kamer in brengt, is het verstandig om vaak een (uitgebreide) douche te nemen. Was hierbij je haar, om te zorgen dat je geen stuifmeel hebt gemist. Schroom ook niet om langs de apotheek te gaan voor medicatie of langs de huisarts als je het gevoel hebt dat je hooikoorts toeneemt of je er veel last van ondervindt. Je bent hierin niet de enige. Zo laat de hooikoortsindex van het CBS ons een toename zien van de verkoop van hooikoortsmedicatie.

hooikoorts

Je ogen

Eén van de voornaamste symptomen van een hardnekkige hooikoorts zijn geïrriteerde en tranende ogen. Het is daarom belangrijk om de juiste aandacht aan je ogen te geven. Het kan echter nog vervelender zijn als jij lenzen draagt. Een oplossing hiervoor kunnen vochtinbrengende lenzen zijn die geschikt zijn voor gevoelige ogen. Verschillende lenzenwinkels bieden deze lenzen die bijzonder geschikt zijn voor mensen met seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts, aan. Draag ook een zonnebril als je naar buiten gaat. Een zonnebril houdt stuifmeel tegen en beschermt je ogen. Ga voor een zonnebril die bij jouw gezichtsvorm past om het geheel stijlvol te maken.

Geschikte weersomstandigheden

We zeggen niet dat je de hele lente binnen moet blijven als je zware last hebt van hooikoorts. Toch kan het goed zijn om bewust rekening te houden met het weer. Zoek plekken op waar je minder last hebt van pollen. Dit zijn onder andere plekken aan de kust (wind die vanaf de zee waait bevat minder pollen) en in de bergen. Baseer hier dus dagjes uit en vakantiebestemmingen op. Wil je een stuk wandelen, ga dan na (of tijdens) een regenbui. De regen spoelt de pollen uit de lucht en maakt de buitenlucht weer veilig. Hou de dagelijkse pollenverwachting bij om te zien welke plekken in Nederland je beter kan mijden.

Huisdier

Zul je net zien: ben je zelf bewust bezig met je lichaam, je kleding en het weer en doet je huisdier hier vervolgens niet aan mee. Huisdieren zoals katten en honden zijn nu het weer lekkerder weer wordt veel buiten te vinden. Het gevolg hiervan is dat ze pollen mee naar binnen kunnen nemen. Dit kunnen ze vervolgens verspreiden in je huis. Zorg er daarom dan ook voor dat je huisdieren schoon zijn als ze naar binnen komen óf probeer ze een tijd niet te knuffelen.