Dagelijks lezen is de sleutel tot sneller lezen

Goed kunnen lezen is een belangrijke kwaliteit voor elke man. Boeken lezen is goed voor je algemene kennis, productiviteit en volgens experts ook voor je mentale gezondheid. Maar ook hetgeen wat je moet lezen tijdens je dagelijkse bezigheden kan veel tijd in beslag nemen, laat staan al die appjes. Zo kom je niet eens toe aan goede nieuwsartikelen of een mooi boek. Er zijn echter hacks waarmee sneller lezen een skill van jou wordt.

Zorg dat je geen afleiding hebt

Om snel te kunnen lezen is concentratie noodzakelijk. Moet je een artikel lezen? Zorg dat je dat doet in een omgeving waarin jij je kunt concentreren. Als je dit online doet, beperk dan de afleiding van zaken zoals mail en WhatsApp. Ook de aanwezigheid van andere mensen kan voor afleiding zorgen. Laat desnoods weten dat je niet gestoord wil worden, dit scheelt veel tijd. Tussendoor lezen op je telefoon lijkt misschien snel en handig, maar wij raden je aan om gewoon in de b0eken te duiken of gebruik te maken van een E-book.

sneller lezen tips MAN MAN
Foto via Instagram Iamgalla

Stop met woord voor woord lezen

Mensen die écht sneller lezen, lezen maar zelden hele zinnen. Zij hebben geleerd zinnen en teksten dusdanig te scannen dat ze alleen de belangrijke woorden lezen, zonder informatie te missen. Dit vereist wat oefening, maar al snel zul je merken dat je veel sneller leest en informatie tot je neemt. Als vuistregel kun je aannemen dat woorden met minder dan 4 letters minder waarde hebben en de eerste en laatste zinnen van een alinea het belangrijkst zijn.

Scrol slim bij on-screen lezen

On-screen lezen heeft dus veel nadelen. Appen, mailen, Instagram; het is allemaal verleidelijk en binnen handbereik. Maar als je echt niet anders kan (of wil) dan kun je wel een trucje toepassen waardoor je sneller leest. Als je steeds de zin die je leest onderaan je scherm hebt, lees je veel makkelijker en dus sneller. Dus scrol per zin. Op die manier zorgt de balk onderaan je scherm ervoor dat je je beter concentreert en sneller een tekst tot je neemt.

sneller lezen tips MAN MAN
Foto via Instagram jkf_man

Skip die pauzes

Tijdens het checken van je mail op je laptop word je gestoord door die irritante collega. En tijdens het lezen van een nieuwsartikel op je telefoon besluit je toch maar even die leuke meid van vorig weekend een berichtje te sturen. Dit zorgt ervoor dat je steeds weer opnieuw moet beginnen en nooit in die flow komt. Lees een stuk helemaal of in logische delen en ga dan pas wat anders doen. Dit scheelt je veel tijd, dat meisje kan echt wel even wachten.

Ga niet steeds terug

Veel mensen gaan steeds terug naar een vorige zin of alinea, omdat ze niet begrepen hebben wat ze eigenlijk hebben gelezen. Dit is natuurlijk sowieso al vertragend, maar het verlaagt ook nog eens de focus. Dus als je denkt dat je het niet begrepen hebt, ga gewoon door. Waarschijnlijk wordt het daarna toch wel duidelijk.

Ben jij een echte liefhebber van boeken en ben je op zoek naar leesvoer? Deze inspirerende boeken zullen jou ongetwijfeld aan het denken zetten.