Ruimte besparen in je huis

We hebben niet allemaal een kast van een huis en we willen een hoop spullen op een klein aantal vierkante meters plaatsen. Elke centimeter van je huis is waardevol. Daarom moet de ruimte optimaal benut worden. Wel zo handig, zeker wanneer je over weinig ruimte beschikt. Heb jij ook het gevoel dat je huis te vol staat met spullen? Of heb je geen flauw idee hoe je een kleine woning moet inrichten? Dan is het tijd voor een beetje creativiteit. Met een vleugje creativiteit kan je ontzettend veel ruimte in je huis besparen.

Hoe een kleine woning inrichten?

Hieronder staan veertien tips over hoe je een kleine woning moet inrichten.

1. Gebruik de wanden

Door planken aan de muur te hangen bespaar je ontzettend veel ruimte. Een paar extra planken voor allerlei losse dingen in huis zijn altijd welkom. Hierop kan je onder andere boeken en accessoires kwijt. Zo zijn de accessoires ook niet door het hele huis verdeeld. Doordat de accessoires de lucht in gaan, creëer je meer ruimte.

2. Tv ophangen

Door een tv op te hangen hoef je niet per se een tv-meubel aan te schaffen. Zo bespaar je weer op enkele kostbare meters of centimeters in je woning.

3. Bankje in combinatie met opbergruimte

Aan de eettafel een bank in plaats van stoelen creëert al ruimte, maar als de bank ook als opbergruimte kan functioneren al helemaal. Het is een klassieker in je huis, maar het bankje dat ook dient als opberger, is geweldig voor mensen die veel ruimte willen besparen in huis.

4. In de lengte van je woning werken

Het is belangrijk voor een kleine en lange woning dat je in de lengte werkt. Kies een lange rechte bank in plaats van een diepe en logge hoekbank. Zo behoud je alle ruimte.

5. De ruimte onder de trap benutten

Iedereen is altijd dol op ruimtes gebruik onder de trap en laten we eerlijk zijn, vaak heb je er ook wel een keldertje of trappenkast zitten. Waarschijnlijk prop je daar al je onbelangrijke spullen. Toch zijn er ook veel andere oplossingen te bedenken, denk aan een overzichtelijke kast.

ruimte besparen

6. Uittrekbare lades, kasten, bedden en tafels

Uitklapbare tafels, lades, kasten; alles is mogelijk en bespaart een heleboel ruimte. De eettafel is iets wat veel ruimte in beslag neemt in een kleine woonkamer. Een andere goede oplossing is dan een uitschuifbare tafel.

7. Hoogslaper in de slaapkamers

Voor kleine kinderkamers is een hoogslaper een ontzettend goede ruimtebesparing. Bureau eronder of zelfs een kast met speelgoed en klaar.

8. Verberg de wasmachine

Als je een wat kleiner huis hebt, kan een wasmachine een ontzettende ruimte innemen. Als je daar een ideale opbergkast omheen bouwt, heb je dubbel winst.

9. Verberg wat je niet gebruikt

De keuken is een waar we meestal worden geconfronteerd met ruimteproblemen. Het is belangrijk om de keuken altijd georganiseerd te houden. Met veel kastjes kan je voldoende ruimte hebben om alles te doen. Plaats alleen die materialen en apparaten op het aanrecht die je ook werkelijk gebruikt en ruim de rest op. Doe dat ook zo in de overige kamers.

10. Maak slim gebruik van de garage, tuinhuis of zolder

Wanneer er een plek is die snel rommelig en onoverzichtelijk wordt dan is het wel de garage, berging of een zolder. Gebruik slimme ophangsystemen in de vorm van haken en planken om items aan de muur en aan het plafond op te hangen, zodat de vloer zoveel mogelijk vrij blijft.

11. Geen rommel

Rommel in je huis, laat alles nog kleiner lijken. Vermijd de rommel. Doe dat door zoveel mogelijk op te ruimen en verzin creatieve oplossingen voor losse spullen. Plaats planken met manden in je hal voor schoenen, sjaals, tassen. Je zult zien dat je meer ruimte wint door op te ruimen.

12. Wissel per seizoen

Als je al je kleding van het gehele jaar in je kast hebt hangen, is het een grote kans dat het heel onoverzichtelijk is. Investeer in vacuümzakken, en berg daar de kleren in op die je pas in de winter weer nodig hebt.

13. Schuifdeuren

Als de deur niet naar binnen of buiten open gaat, heb je opeens veel meer plaats in de ruimte omdat je geen rekening hoeft te houden met de deur.

ruimte besparen

14. Multifunctionele meubels

In een kleine woning zijn multifunctionele meubels een echte uitkomst. Voor een stijlvolle woonkamer zou je bijvoorbeeld een multifunctionele poef kunnen kopen. Eentje die je kunt gebruiken als opbergmand, bijzettafel én extra zitplaats.

Check hier interieur tips voor een stijlvolle mannelijke inrichting.