Hoe maak ik een goede carrièreswitch?

Jezelf omscholen kan verschillende redenen hebben en dat is voor iedereen weer persoonlijk. Of het nou is omdat je meer individuele groei wil doormaken in je baan, slachtoffer bent van ontslag of omdat je je niet op je plek voelt. Het is altijd goed om voor jezelf na te gaan of je je nog op je plek voelt en of je nog met veel plezier naar werk gaat.

Het is daarnaast geen schaamte om een carrièreswitch te ondergaan én je bent echt niet de enige die wel eens twijfelt over wat hij doet. Het kan wel de slimste carrière keuze zijn uit je leven. Daarom hebben wij 5 tips voor jullie hoe je een goede carrièreswitch kan ondergaan.

1. Naar wat wil je jezelf omscholen?

Je weet uiteraard wat je niet meer wilt doen, maar het is ook belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wél wil gaan doen. Voor jezelf noteren waarom je wilt stoppen met je baan en opschrijven wat de voor- en nadelen zijn, kunnen je al veel meer overzicht geven. Bedenk dan wat je wil gaan doen en wat daar voor nodig is. Een bepaalde cursus of studie kan een vereiste zijn voor wat jij wil gaan doen.

jezelf succesvol omscholen

Als je bedenkt dat je een carrièreswitch wilt ondergaan, is het slim om niet meteen ontslag te nemen. De rekeningen moeten tenslotte wel gewoon betaald worden. En kijk ook eerst eens in je bedrijf waar je nu werkt of daar niet een baan is die je leuk vindt. Omscholen binnen een bedrijf gaat altijd makkelijker dan bij een heel nieuw bedrijf beginnen.

2. De makkelijkste route naar een carrièreswitch vinden

Als jij van sales medewerker in de elektronica naar HR medewerker in de zorg wil, moet je niet te moeilijk denken. Zorg eerst dat je bij je huidige werkgever of een andere elektronica bedrijf de HR kan doen. Je hebt namelijk al verstand van deze branche en je voelt je er al thuis. Werkgevers zullen dit ook zien en dan zal je de HR baan makkelijker bemachtigen. Hierna kan je jezelf omscholen tot HR in de zorg. Je hebt nu ervaring als HR medewerker en werkgevers zullen dit wederom merken. Zo kom je hier ook weer sneller aan een baan. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

3. Jezelf omscholen met een cursus of andere studie

Heb je niet echt een baan in gedachte maar wel een richting? Je kan jezelf omscholen met een cursus of door een andere studie te volgen. Tegenwoordig kan je zo veel online volgen en zijn er talloze opties om te doen. Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw droombaan een bepaalde opleiding vereist. Als je jezelf niet heb omgeschoold, dan maak je wel een grote misstap in je carrière.

van baan wisselen

4. Neem een loopbaancoach

Als je het moeilijk vindt om allemaal alleen te doen, kan je ook een loopbaancoach inschakelen. Super handig en hij begeleidt je volledig in jouw carrièreswitch. Er wordt zo houvast en structuur voor je gecreëerd, waardoor jij makkelijker kan ontdekken wat je nou eigenlijk echt wil. Daarnaast heeft de coach een netwerk waar jij wellicht gebruik van kan maken. Ideaal.

5. Gebruik je netwerk

Je kent meer mensen dan je denkt. Bedenk voor jezelf wie jou kan helpen met een carrièreswitch. Dit kunnen je vrienden, familie of buren zijn, maar ook je (oud) collega’s. Praat met mensen en kom erachter wat je zelf vindt. Daarnaast is LinkedIn ideaal om je netwerk te verbreden en te gebruiken. Vergeet niet om je dingen aan te passen in LinkedIn, zodat mensen je ook kunnen vinden.

Als laatste willen we je vooral meegeven dat een carrièreswitch niet zomaar gebeurt en dat er veel tijd in gaat zitten. Durf te dromen en ga het vooral doen. Praat met mensen en kom erachter wat je wil. Soms is jouw droombaan wel dichterbij dan je denkt. Je weet het nooit. De arbeidsmarkt is gigantisch en er is voor iedereen wel iets te vinden. Succes.