1. Zoek uit hoe je het fijnste werkt

Sommigen van ons werken het liefst samen, anderen liever alleen. Wat je voorkeur van werken ook is, zorg ervoor dat je dit duidelijk voor jezelf weet, zodat je een baan kunt vinden die het beste aansluit bij jouw behoeftes. Het is onmogelijk om een baan te vinden waar je gelukkig van wordt, wanneer je nog niet weet wat je wilt.

2. Stel concrete financiële doelstellingen

Tuurlijk moet je niet je gehele carrière baseren op inkomsten, maar het is wel belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben met welk bedrag je kunt leven. Waar kan jij van rondkomen en wat voor groeimogelijkheden zijn er nog? Zodra je dit duidelijk hebt kun je in elk geval zaken wegstrepen. Ben jij één van de mannen die het flikte om voor zijn 30ste miljonair te zijn?

carrière keuzes-apple-macbook-bureau-werken

3. Maak wat tijd voor jezelf

Voordat je terug naar school gaat of gaat werken kun je beter eens wat tijd voor jezelf vrijmaken. Een tussenjaar is zeer zeker niet overschat; het is een nuttig hulpmiddel voor iemand die worstelt om erachter te komen wat hij wil doen, wanneer en hoeveel tijd ze hebben om het te doen. In een tussenjaar kan jij jezelf echt leren kennen en zul je inzien wat je wel en niet belangrijk vindt. Sidenote: gebruik dit jaar nuttig, door te reizen en volledig tot jezelf te komen en ga niet een jaar lang bankhangen en series kijken.

4. Maak gebruik van zelfreflectie

Door te kijken welk pad je al hebt afgelegd en wat je al bereikt hebt, kun je gemakkelijk zien welke kant je op wilt. Reflecteer wat je wilt en wat niet. Gebruik tools als assessment om jouw persoonlijkheid te tracken, vraag anderen om jou objectief te beoordelen en kijk naar wat jij zelf het belangrijkste vindt. Jouw pad is nog niet uitgestippeld, jij bewandelt hem zelf en bepaalt dus je eigen carrière keuzes.

5. Probeer verschillende dingen

Wanneer je niet precies weet wat je wilt, kun je er ook voor kiezen om verschillende kleine banen te nemen of overal maar tijdelijk te werken. Dit lijkt misschien niet aantrekkelijk, maar zo kom je er wel achter wat je wel en niet leuk vindt. Ook al blijkt het allemaal niet te zijn wat je wilt, je hebt wel banen weg kunnen strepen. Bovendien doe je op deze wijze veel connecties en ervaring op verschillende fronten op.

carrière keuzes-beslissingen nemen-werken-betaald woorden-loon-MAN MAN

6. Weet waar je goed in bent

Zelfkennis is een must. Hoewel het heel waardevol kan zijn voor je eigen ontwikkeling om buiten je comfort zone te treden, is het ook goed om je te focussen op iets waar je in uit blinkt. Ben je ergens goed in of vind je iets bijzonder tof om te doen, dan is het soms gewoon de beste keuze om er volledig voor te gaan. Door je namelijk op één ding te focussen, groeit jouw skill ontzettend snel.

7. Wees geduldig

Misschien wel het allerlastigst: wachten. Dit betekent niet dat je moet wachten met je dromen achterna gaan, maar je moet geduldig zijn. Je kunt niet alles binnen een dag bereiken, daarnaast zou dat helemaal niet goed zijn. Het is trouwens nooit te laat om een tweede carrière te beginnen.

Wat je ook doet, laat jouw carrière keuzes niet beïnvloeden door anderen, het is jouw leven.