Tips om productiever thuis te werken

Natuurlijk is het leuk om thuis te zitten en kun je nu eindelijk tijdens je werktijd even bijkletsen met je partner, maar hoe zorg je ervoor dat het thuiswerken geen veredelde vakantie wordt? Aan de hand van vier tips laten we je zien hoe je productiever thuis kan werken.

1. Doe meer met de beschikbare tijd

Als het om thuiswerken gaat, is er eigenlijk maar een credo van toepassing: less is more. Met andere woorden: plan je activiteiten zo strak mogelijk en verwijder alle minder belangrijke zaken. Bepaal dus eerst wat belangrijk is, hoeveel tijd je er aan wilt besteden en maak een actieplan. Nog handiger: deel belangrijke taken op in kleinere taken. Op die manier behoud je het overzicht en is het veel makkelijker om heel gedisciplineerd naar de finish toe te werken.

geconcentreerd thuis werken

2. Neem tijdig ​​pauze

Eigenlijk is thuiswerken hetzelfde als werken op een kantoor. Alhoewel je thuis wellicht te maken hebt met talloze vormen van afleiding, is het verstandig om het werkritme wat je op kantoor handhaaft ook nu toe te passen. In de praktijk betekent dat dus gewoon op tijd pauzeren voor een kop koffie of voor de lunch. Ben je bang dat je door alle verleidingen niet al je taken kunt volbrengen, probeer dan je takenpakket op te delen in blokken van 25 minuten. De reden hierachter is dat je maximaal 40 minuten optimaal geconcentreerd kunt werken. Door je tijd op te delen in blokken zorg je ervoor dat je voldoende aandacht hebt voor je werk en je dus per saldo productiever bent.

3. Vervelende taken doe je eerst

De kans dat je werkdag bestaat uit het uitvoeren van enkel leuke taken is vrij klein. Dan is het dus logisch om de leukste dingen als eerste te doen en de geestdodende taken te laten liggen tot later. Toch is het raadzaam om die volgorde om te draaien. Zoals Mark Twain ooit zei: “Eet ’s ochtends als eerste een levende kikker en de rest van de dag zal je niets ergers overkomen.” Hetzelfde geldt voor de taken die je moet doen of liever gezegd, de taken die je eigenlijk liever niet wilt doen. Doe dus eerst hetgeen waar je een bloedhekel aan hebt als je nog vol energie zit. Je verhoogt daarmee niet alleen je productiviteit, ook de rest van de dag vliegt de tijd voorbij.

efficient thuis werken tips

4. Email checken (naar niet te vaak)

Je productiviteit verhogen is vaak een kwestie van het weerstaan van verleidingen en het vermijden van taken die veel tijd kosten. Je email lezen en beantwoorden behoort tot die laatste categorie. Een onderzoek van de University of California Irvine wees uit dat het lezen en controleren van je email leidt tot een schrikbarend hoog verlies van productiecapaciteit. Het duurt gemiddeld zo’n 23 minuten om je weer volledig op je werk te kunnen richten.

De oplossing voor het verlies van tijd aan email is simpel en effectief: check je mail en andere instant messaging applicaties hooguit twee maal per dag. Bij voorkeur controleer je jouw email halverwege de ochtend en een uur voor dat je stopt met werken. Mocht iemand echt iets belangrijks willen melden, dan bellen ze je wel op als het echt dringend is. Mocht het echt noodzakelijk zijn om je email regelmatig te checken, zorg er dan voor dat je inbox opgeruimd is. Maak speciale mappen aan voor de taken die echt belangrijk zijn en markeer de echt belangrijke conversaties. Op die manier zie je direct welke email je moet lezen en welke je gerust even ongeopend kunt laten.