Een nep horloge

De neppe horlogemarkt wordt geschat op een waarde van $1 miljard dollar per jaar. Dit is plus minus 1/20e deel van de legitieme Zwitserse horloge industrie. Ja, dit lees je goed. $1 miljard dollar, aan troep. Maar dit is ook waar we naar zoeken: volgens rapporten zijn 30% van de horloge-zoektochten gericht op replicas. ‘Vroeger’ wist je dat wanneer je een ‘Bolex’ kocht in het buitenland, deze nep was. Net als de ‘Ray Berry’ van nu. Echter hebben de onder andere Chinese replica-makers zich flink gespecialiseerd in de fijne kunst van het horloge maken. Tegenwoordig worden er replica’s gefabriceerd die praktisch niet te onderscheiden zijn van ‘the real deal’. Dus mocht je een potentieel prachtexemplaar op het oog hebben. Let dan op deze punten om een nep horloge te herkennen:

man man nep horloge herkennen

De locatie

Wanneer een dealer een shit-load aan exclusieve horloges aanbiedt wil dit nog niet zeggen dat ze ook authentiek zijn. De chique handschoentjes en glazen vitrine kast zijn geen garantie voor een authentiek horloge. Let op dat de dealer/juwelier erkend wordt door het merk. Vraag mogelijk naar een licentie en dubbel-check dit mogelijk op de site van het merk.

Wees niet gierig

Authentieke (vintage) horloges zijn investment-pieces die hun waarde behouden. Dus wanneer een verkoper niet de exacte waarde weet of deze sterk afwijkt van de marktwaarde dien je goed op te letten. Wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook zo. Wanneer de verkoopprijs meer dan 25% afwijkt van de huidige marktwaarde moeten toch de nodige alarmbellen gaan rinkelen.

Ga altijd voor een fysieke transactie

Koop nooit een horloge die je enkel op een foto gezien hebt. Vooral wanneer detailfoto’s ontbreken. Dit kan een betekenen dat de verkoper iets te verbergen heeft; een nep horloge dus. Je kent ze wel. Die wazige Marktplaats foto’s die vanuit de raarste hoeken zijn genomen. Daarbij hoort bij een authentiek horloge, de originele doos en papieren. Wanneer deze ontbreekt kan dit wijzen op een replica.

man man horloges

Wegen en voelen

Replica’s worden gemaakt van goedkopere materialen om zo kosten te besparen. Daardoor voelen deze vervalsingen veelal lichter aan. Daarnaast zijn ze ook ruwer. Het is namelijk erg moeilijk om een replica net zo glad af te werken als het origineel. Dit gebeurt bij het origineel namelijk met de hand. Dus heb je een licht horloge met scherpe randen in je hand. Dan weet je dat ’t fout zit.

Ga op zoek naar imperfecties

Pak een loep en onderzoek de wijzerplaat van het horloge. De authentieke Zwitserse horlogemerken streven namelijk naar perfectie. En qua maakwijze, kwaliteit en techniek evenaren ze dit ook. En dit is ontzettend moeilijk om na te maken. Door het horloge te vergelijken met een officiële detailfoto ontdek je imperfecties die duiden op een replica.

Neem de tijd

We snappen dat je niet kunt wachten tot je het prachtexemplaar dat je hebt gezien om je pols hebt hangen. En dat je mag zeggen dat je de trotse eigenaar bent van een vintage Rolex. Toch raden we je aan om niet te snel te handelen. Neem de tijd en zoek naar achtergrondinformatie. De verkoper zal hier begrip voor hebben. Mits het geen replica is.

Ben jij een echte horlogefanaat? Check dan eens de 10 horloges voor verzamelaars.