Wekker zetten

Zorg ervoor dat je elke dag rond dezelfde tijd opstaat. Hierdoor zal jij jezelf een ritme aanleren, en ritme is in dit geval écht essentieel. We snappen goed dat je niet altijd om half zeven in de ochtend op kan (lees: wil) staan, en dat is ook helemaal niet nodig. Het is vooral belangrijk dat jij het grote gapende gat in tijdsverschil tussen het weekend en de werkweek verkleint.

Natuurlijk licht

Verder is het belangrijk dat jouw werkplek beschikt over natuurlijk licht. Ons lichaam is namelijk gewend actief te zijn bij daglicht. Wanneer jij alleen maar zit te werken in een donkere kelder, zal je lichaam denken dat jij veel vroeger aan het werk bent dan in werkelijkheid. Creëer een werkplek waar jij van voldoende natuurlijk licht kan genieten en maak lekker die wandeling na de lunch. You deserve it.

meer energie MAN MAN

Niet met je telefoon slapen

Dit is vandaag de dag misschien nog wel het meest voorkomende puntje van allemaal, het slapen met je telefoon. Hoe verleidelijk het ook is om die telefoon even mee in bed te nemen, doe het niet! Het blijft namelijk negen van de tien keer niet bij ‘even’. Voor je het weet ben je weer een uur verder. Ook zorgt het licht van je smartphone ervoor dat je brein denkt dat het nog geen bedtijd is. Al die prikkels zullen ervoor zorgen dat je hersenen nog even actief blijven als overdag. Vervang je late Netflix-sessies en je smartphone eens voor een boek, wat rustgevend is en geen negatieve werking heeft op jouw biologische klok.

Let op wat je binnenkrijgt

Dit geldt zowel voor drank als voor voeding. Vaak wordt er gedacht dat een wijntje of een whisky voor het slapen gaan ervoor zal zorgen dat jij lekker kan slapen. Maar niets is minder waar. Wanneer de alcohol daadwerkelijk in het bloed begint te dalen, wordt het een stimulerend middel. Het kan zo zijn dat jij snel in slaap valt, maar de nachtrust zal er niet beter op worden. Je slaap zal veel minder diep zijn, waardoor jouw ritme wordt verpest. Ook vitaminen hebben effect op jouw slaap. Vitaminen als B6, B12 en D laten je lichaam namelijk denken dat het overdag is.

Al met al kunnen we niet zonder een goede nachtrust. Ben je benieuwd hoe succesvolle mensen slapen? Dit is het slaapritme van de grote leiders.