Je bent lekker op weg. Minimaal drie keer in de week ben jij te vinden in de sportschool. Je hebt een schema ontdekt waar jij lekker op gaat en zelfs de sexy vrouw achter de balie kent je bij naam. Laat de zomer maar komen! Toch, zijn er vele punten waar nog onduidelijk over is . Eén van de grootste vraagtekens staat bij het punt: hoelang moet ik rust nemen tussen mijn sets door?

Regel één: wie groot wil worden, moet geduld hebben.

We praten hier niet over maanden of jaren lang buffelen, maar geduld hebben voordat je naar het volgende apparaat sprint. Want wanneer je niet genoeg rust neemt tussen verschillende sets en oefeningen zal dit ten koste gaan van je groei.

man man rust sets

Laten we de studies onder de loep nemen:

In een onderzoek gepubliceerd in Experimental Physiologie werden 16 jonge mannen onderzocht. Deze mannen deden sets van ‘1 repetition max’. In het onderzoek werd een rust van één minuut vergeleken met een rust van vijf minuten. Hieruit bleek dat de kortere rust-tijd (1 minuut) de eiwit-synthese liet dalen. Wat betekent: minder herhalingen.

In een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Strength and Condition Research werden 21 mannen onderzocht. Hierbij werd de één minuut rust vergeleken met het nemen van drie minuten rust. Ook hieruit bleek dat een langere rustperiode resulteerde in een groei in spiermassa en sterkte.

Wanneer men streeft naar spiergroei is rust essentieel. Een minuut rust is te kort. Een derde onderzoek vergeleek twee minuten rust met het nemen van vijf minuten rust. Hier werden geen verschillen aangetroffen. Dus wanneer je voor maximale spiergroei gaat, zul je tussen je sets door twee minuten rust moeten nemen.

man man rust sets 3