Hoe houd je geld over?

Uitgaan, kleding, je Netflixabonnement, de huur van je huis: het kost allemaal geld en dan hebben we het nog niet eens gehad over andere bijkomende uitgaven. Logisch dus dat veel starters stress ervaren als het aankomt op hun financiƫn. Daarom hebben we hier wat goede tips om geld te verdienen en over te houden.

Vier tips om je financiƫn onder controle te hebben

Uitgaan, kleding, je Netflixabonnement, de huur van je kamer het kost allemaal geld en dan hebben we het nog niet eens gehad over collegegeld. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om naast school een bijbaan te nemen en dat zal ook zeker schelen, maar er zijn ook betere manieren, waarmee je meer geld kunt gaan verdienen.

Tip 1. Zoek een side-hustle om extra te verdienen

Kijk waar je talenten liggen en ga daarmee ondernemen. Kun je bijvoorbeeld goed gitaar spelen, bied dan wat lesjes aan. Kan je goed schrijven? Misschien kun je dan aan de slag als copywriter om wat extra centen te verdienen.

hoeveel moet je sparen procent

Tip 2. Kijk naar een investering

Geld sparen is belangrijk voor het geval je onverwachts een grote uitgave moet doen, maar het is niet de manier om rijk te worden. Spaar daarom geld om bijvoorbeeld in aandelen of in bepaalde fondsen te investeren. Lees je hier wel goed in en doe het niet met geld dat je nodig hebt om bijvoorbeeld je huur te betalen.

Tip 3. Blijf weg van ‘status artikelen’

Probeer niet teveel geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt, zoals status artikelen. Wanneer je die wel koopt, zorg er dan voor, dat het goede investering is, die niet snel in waarde daalt. Koop niet de allerduurste abonnementen, maar kijk eens naar een sim only abonnement.

Tip 4. Houd bij waar je geld aan uitgeeft

Heb je het gevoel dat je iedere maand geld tekort komt om eens iets leuks voor jezelf te kopen of te gaan doen, dan is het misschien een goed idee om goed in de gaten te houden, waar je eigenlijk geld aan uitgeeft. Want waarschijnlijk kun je op verschillende manieren geld besparen. Meld je bijvoorbeeld af bij abonnementendiensten die je niet gebruikt, denk eens aan een sim only bestellen in plaats van ieder jaar een nieuw toestel en doe boodschappen in een goedkopere supermarkt. Op deze manier kun je per maand al een paar tientjes besparen.

Hopelijk lukt het je met deze tips om meer geld in het laatje te brengen. Succes ermee!