Hoe kan ik makkelijk geld besparen?

Naast het gebrek aan affectie en een waardeloze manier van communiceren door de ander is er nog iets waar regelmatig voor ergernis zorgt bij stellen: geld. Nu is geld zeker niet vies, maar het is wel verdraaid handig als het in voldoende mate beschikbaar is. Verdient de een meer dan de ander dan kan dat snel leiden tot een scheve verhouding.

1. Zorg voor gezamenlijke hobby’s

Hobby’s zijn leuk, maar het nadeel is dat elke hobby geld kost. Dat is op zich geen punt, zolang het maar beperkt blijft. Uiteindelijk kun je het geld maar een keer uitgeven. Heb je beide aparte hobby’s dan is dat op zich goed, maar op die manier vliegt het geld waarschijnlijk wel de deur uit. Doe er verstandig aan om een of meerdere gezamenlijke hobby’s te vinden. Op die manier bespaar je niet alleen geld, je versterkt ook de onderlinge band.

2. Besparen door slim te eten

Werk je allebei dan is de kans groot dat je na een lange werkdag weinig fut hebt om nog eens een half uur of langer in de keuken te staan. In veel gevallen ben je dan geneigd om uit te gaan eten of te kiezen voor een afhaalmenu. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat zoiets een stuk duurder is dan zelf koken. Je kunt het jezelf makkelijk maken door te kiezen voor een maaltijdbox. Je hebt dan altijd verse ingrediënten in huis, bovendien zijn dergelijke menu’s zo samengesteld dat je zelden langer dan 20 minuten bezig bent.

geld besparen tips stel

3. Haal het meeste uit het buitenleven

Wellicht is dit de belangrijkste eye-opener: thuis zitten kost geld! Het klinkt misschien gek, maar als je thuis zit ben je jezelf op kosten aan het jagen. Dat het bankzitten je gezondheid niet ten goede komt zult je wellicht weten, maar het kost meer dan je denkt. De kachel staat wellicht aan, net als de tv, bovendien ben je snel geneigd om het een stuk gezelliger te maken met wijn, bier en lekkere snacks. Niks mis met een stuk huiselijkheid, maar door je vrije tijd wat meer buitenshuis te besteden kun je op jaarbasis een flink bedrag besparen. Een wandeling, een middagje window shoppen of het bezoeken van een open evenement kan zo al een forse besparing op je kosten betekenen.

4. Wees transparant over je financiële doelen

Echt financieel onafhankelijk zijn is slechts voor een enkeling weggelegd. Dat wil niet zeggen dat jouw doelstellingen onbereikbaar zijn. Dat kan een stuk lastiger zijn als je in je relatie geen gezamenlijke doelen hebt. Wil je elk jaar een nieuwe auto aanschaffen, dan helpt het niet als de ander redelijk veel geld uitgeeft aan zijn of haar bezigheden. Kortom, wil je meer financiële ruimte realiseren, communiceer dat dan goed met partner en ga er samen voor. Als je allebei vol overgave hetzelfde doel nastreeft bereik je ook je doelen sneller.

geld besparen tips stellen

5. Verban alcohol in huis

Hoe graag je het ook gezellig wilt hebben thuis, door steeds je voorraad alcoholische dranken aan te vullen vliegt het geld de deur uit. Natuurlijk zeggen we niet dat je nooit mag drinken, maar wat je in huis hebt ga je ook (vaker) gebruiken. Als je elke avond samen een goedkope fles wijn drinkt, kan het op jaarbasis al zo uitlopen tot 2.000 euro. In feiten gooi je dat dus weg. Leg jezelf dus de verplichting op om enkel (non) alcoholische drankjes in huis te halen als er echt een goede reden voor is.

6. Samen boodschappen doen

Even gezellig spontaan gaan winkelen is leuk, maar de kans is groot dat je onbewust het slachtoffer wordt van impulsaankopen. Winkelketens zijn slim en weten exact hoe de menselijke psyche in elkaar steekt. Lijkt iets goedkoop, dan is de kans groot dat je het koopt. Je denkt immers op die manier een goede deal te hebben. De werkelijkheid is dat veel producten juist op zo’n manier worden aangeprezen dat je in de verleiding komt om het te kopen ook al heb je het helemaal niet nodig. De truc is juist om slimmer te zijn dan de winkels en ook het halen van de dagelijkse boodschappen goed voor te bereiden. Maak gewoon een lijst met producten die je echt nodig hebt en houd je aan die lijst en je gaat zien dat je meer centen kan besparen.