Wat is yoga en hoe kan je beginnen met yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk verbinden, verenigen en samenvoegen. Yoga is een sport die de juiste balans zoekt tussen lichaam en geest. Tijdens yoga beoefen je houdingen die je lijf en geest ruimer maken. Gedurende yogalessen worden vaak verschillende inspannende houdingen afgewisseld met ontspannende houdingen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan adembewustzijn en mindfulness. Dus naast het feit dat mensen aan yoga doen om hun lichaam flexibeler te maken, doen mensen het ook om meer rust in henzelf te vinden.

In het hectische dagelijkse leven kan yoga een prima manier zijn om even lekker te ontspannen en om helemaal tot jezelf te komen. Yoga kan er namelijk ook voor zorgen dat gevoelens van stress verminderd worden. Maar hoe begin je nu eigenlijk aan yoga? Wij geven enkele tips voor alle beginners onder ons:

1. Zoek een beginnersvriendelijke studio

Ga op zoek naar een plek waar ze lessen of workshops voor beginners aanbieden. Zo bieden veel yogastudio’s ook zachte of herstellende yogalessen aan, die perfect zijn voor mensen die nieuw zijn met yoga of die fysieke beperkingen hebben.

2. Begin langzaam

Natuurlijk is het met alle dingen waar je voor de eerste keer mee begint handig om langzaam te beginnen, en zo ook met yoga. Probeer het dus niet veel te snel te doen. Begin met een paar houdingen en bouw daarna geleidelijk je oefeningen op.

3. Concentreer je goed op je ademhaling

Je ademhaling is de basis van yoga. Er wordt dan ook niet voor niks veel aandacht besteed aan je adembewustzijn. Besteed dus goed aandacht aan je ademhaling en laat deze je door je oefening leiden.

4. Luister naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam. Als je dus pijn hebt, push jezelf dan niet door, maar luister goed naar je lichaam en pas zo nodig je houdingen aan.

5. Gebruik voorwerpen

Gebruik voorwerpen zoals blokken, riemen en dekens. Deze kunnen je namelijk helpen om je houdingen aan te passen en ze gemakkelijker voor jezelf te maken.

yoga tips

6. Oefen regelmatig

Consistentie is een belangrijke sleutel tot succes als het gaat om het ontwikkelen van je yogaoefeningen. Probeer er dus naar te streven om minimaal 2 tot 3 keer per week te oefenen. Als het mogelijk is kan je eventueel ook proberen om elke dag een paar oefeningen te doen.

7. Wees geduldig

Het beoefenen van yoga heeft tijd nodig en alles zal natuurlijk niet in een keer perfect gaan. Wees dus geduldig en raak niet gedemotiveerd wanneer je niet onmiddellijk resultaat ziet.

8. Concentreer je op jezelf en je eigen oefeningen

Vergelijk jezelf niet met anderen tijdens een yogales. Concentreer je op jezelf en je eigen beoefening en let niet te veel op wat anderen doen.

9. Gebruik yoga als hulpmiddel voor zelfzorg

Zoals eerder beschreven is yoga dus niet alleen een fysieke oefening, maar ook een mentale en spirituele oefening. Maak hier dus goed gebruik van en gebruik het als een hulpmiddel voor zelfzorg en stressverlichting.

10. Maak er een plezierige bezigheid van

Yoga hoeft echt niet altijd serieus te zijn. Je moet er natuurlijk ook plezier in ervaren. Probeer nieuwe oefeningen, speel met verschillende posities en wees vooral niet bang om om jezelf te lachen.

Deze tips kunnen je dus helpen om een begin te maken aan yoga en zullen je helpen om kracht, flexibiliteit en balans in je lichaam en geest op te bouwen.

Ben jij nog niet overtuigd? Lees dan over de voordelen van yoga.