Hoe houd je de batterij van de auto goed?

Hieronder vind je vijf tips. Van herkalibreren tot het vermijden van opladen tijdens warm weer.

1. Tussen de 20 en 80%

De batterij functioneert het beste als hij tussen de 20 en 80 procent is opgeladen. Dit komt omdat de chemische structuur van de batterij dan langer gezond blijft. Voorkom dus dat je batterij lang helemaal vol of helemaal leeg is.

2. Vertrek zo snel mogelijk na het volladen

Zoals we net al zeiden, is het belangrijk dat je elektrische auto niet te lang volledig leeg of opgeladen blijft. Daarom is het belangrijk direct weg te rijden nadat je auto is opgeladen. Het is ook een optie om je accu tot maximaal 80% op te laden voor korte afstanden. Volledig opladen bewaar je dan voor lange trips, deze maak je waarschijnlijk toch iets minder dan de dagelijkse ritjes naar de supermarkt of werk.

hoe batterij elektrische auto in topvorm gezond houden onderhouden

3. Laad niet op bij te hoge temperaturen

Vraag bij aankoop van je elektrische auto of de batterij actieve vloeistofkoeling heeft. Tesla’s hebben dat, maar sommige goedkopere modellen niet. Zo kan je een Tesla bij 40 graden nog aan een snellader hangen, maar bij een Nissan Leaf is het beter om wat meer geduld te hebben.

4. Herkalibreren

Het BMS (Battery Management System) houdt de gezondheid van je batterij in de gaten. Dit werkt deels op basis van giswerk want door vaak op te laden, weet het BMS na een tijdje niet meer precies waar de 0 en 100 procent precies zitten. Het kan daarom lonen om één keer per jaar je auto bijna leeg te rijden en daarna weer helemaal op te laden. Rijd je auto daarna nog een keer leeg en alles zou weer goed moeten werken.

5. Je elektrische auto binnen opladen

Een auto die buiten in de vrieskou aan het opladen is, vergt veel meer energie. Laad je elektrische auto dus binnen op. Als dit niet mogelijk is dan kan je het beste opladen na een autorit want dan is je auto nog warm.

Lees ook: De 5 goedkoopste elektrische auto’s van 2022