Is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?

Het verbruik en het onderhoud van een elektrische auto kost stukken minder dan die van een brandstofauto. Daarnaast zijn er ook nog verschillende fiscale voordelen en ook nog subsidies die je kan krijgen. Wat tegenwoordig ook opvalt, is dat de aanschafprijs naar elektrische auto’s een stuk lager is dan dat ze dat vroeger waren. Dit zijn de vijf goedkoopste elektrische auto’s van 2022.

5. Volkswagen e-Up – 26.490 euro

De ideale auto voor woon-werkverkeer en een weekend eropuit. De auto is compact, volledig elektrisch en heeft een actieradius van meer dan 250 kilometer. De Volkswagen e-Up is voorzien van een 83 pk sterke elektromotor. Snelladen kan, je accu zit binnen een uur op 80 procent. Liever normaal opladen, dan duurt het ongeveer vier uur tot je motor op 80 procent zit.

volkwagen eup.jpg

4. Fiat 500e – 24.900 euro

Een van de meest iconische stadsauto’s is nu ook in een elektrische vorm verkrijgbaar. Ze hebben een totaal nieuwe auto gebouwd. Nieuwe looks, stijlvol interieur, een snellaad-functie en een ruime actieradius van 180 kilometer. Er zijn meerdere varianten beschikbaar maar de Fiat 500e Berlina (hatchback) is de enige die onder de 30.000 euro blijft.

fiat500e

3. Smart EQ fortwo/ forfour – 23.995 euro

De Smart is begin dit jaar vernieuwd maar blijft een van de goedkoopste elektrische auto’s van Nederland in 2022. Hij is gelijk aan het vermogen van een Renault Twingo Electric, maar de Smart heeft een iets kleiner accupakket. Zowel de Smart EQ fortwo als de Smart EQ forfour kan je kopen onder de 25.000 euro. Beide auto’s hebben een actieradius van 135 kilometer. Liever cabrio? Geen probleem, voor een extra 3000 euro kan je die optie kiezen.

smart eq

2. Renault Twingo E-Tech Electric – 21.270 euro

Na jarenlang succes gehad te hebben met de ZOE gaan ze nu al een tijdje lekker met de Renault Twingo. Deze is dus tegenwoordig ook aan de stekker te vinden. De auto heeft een totaal van 82 pk met een actieradius van 190 kilometer. Comfortabel, compact formaat en een kleine draaicirkel. Ideaal dus voor mensen die veel in de stad moeten zijn.

Renault twingo e

1. Dacia Spring Electric – 18.550 euro

En de overduidelijke winnaar dit jaar is de Dacia Spring Electric. Dit is de eerste elektrische auto van het merk en daarnaast ook gelijk met een mooie prijs onder de 20.000 euro. Hij heeft vier zitplaatsen, 290 liter bagageruimte en een actieradius van 230 kilometer en dat maakt hem de goedkoopste elektrische auto van 2022 in Nederland.

Dacia Spring

Ben je benieuwd met welke auto’s je het verst kan rijden? Bekijk dan de lijst met de top 5 elektrische auto’s met de hoogste actieradius.