Tijdstip om geen koffie meer te drinken

Het Sleep Disorders & Research Center deed in een studie onderzoek naar het tijdstip dat je zou moeten stoppen met koffie drinken om een goede nachtrust te pakken. De mensen die deelnamen aan het onderzoek kregen op verschillende momenten van de dag een dosis met cafeïne. De dosis was per keer 400 milligram, dit staat gelijk aan ongeveer vier kopjes koffie. Maar niet elke deelnemer kreeg daadwerkelijk cafeïne, sommigen kregen koffie waar geen cafeïne in zat, een placebo-effect dus.

 

Resultaten van de studie

Uit dit onderzoek kwamen natuurlijk resultaten en wat bleek: cafeïne heeft wel degelijk invloed op de nachtrust. De deelnemers die namelijk een half uur voordat ze gingen slapen cafeïne innamen, gaven aan dat de nachtrust flink verstoord was. Ook deelnemers die zes uur voordat zij gingen slapen cafeïne innamen, hadden hier last van tijdens hun nachtrust. Hierbij zouden ze zo een uur minder geslapen hebben.

Koffie drinken voordelen waarom goed
Foto via Instagram Erik Forsgren

1. De laatste kop koffie neem je om 2 uur in de middag

Cafeïne blijft lang in je lichaam, maar bij de ene wel langer dan de ander. Mocht je zeker willen weten dat de cafeïne geen invloed heeft op je nachtrust, dan kan je het best in de ochtend/begin van de middag je laatste kop koffie drinken.

2. Drink maximaal 4 koppen koffie op een dag

Door het Voedingscentrum wordt het aangeraden om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag te drinken, dit zijn ongeveer 4 koppen koffie. Mocht je toch meer koffie willen, kan je beter over gaan op cafeïnevrije koffie.

3. Laat eventueel een genetisch analyse uitvoeren

Mocht je echt extreme last hebben van een slechte nachtrust, dan kun je een genetische analyse laten uitvoeren. Zo kun je erachter komen of je een traag of snel metabolisme hebt en krijg je persoonlijk advies.

Op zoek naar tips om beter te slapen? Dit zijn 4 slaapkamer tips waarmee jij een betere nachtrust hebt.