Educatieve podcasts in Nederland

soms is het tijd voor ontspanning en soms is het tijd om dingen te leren. Door hier goed onderscheid in te maken ga je als mens stappen maken in je persoonlijke ontwikkeling. Wil jij nieuwe dingen leren? Dan raden wij deze podcasts aan om eens naar te luisteren.

 

De universiteit van Nederland podcast

De meest simpele vragen kunnen soms knap ingewikkeld zijn om te beantwoorden. Bijvoorbeeld waarom muggen jou wel steken, maar je vriendin met rust laten. Nog zo een: worden dieren ook verliefd? Kortom, alles wat je wilde weten maar nooit durfde te vragen komt aan bod. De antwoorden komen van gedreven wetenschappers zodat je ook zeker weet dat het juist is.

Podcast psycholoog

De psychologie is niet alleen van toepassing als je echt helemaal vast zit, het is ook bijzonder leerzaam in de vorm van een podcast. Er zijn gedurende je hele leven voldoende momenten waarbij de input van een psycholoog welkom is. Het goede nieuws is dat de podcast psycholoog je kan voorzien van die input. Wekelijks wordt een thema besproken waar jij je voordeel aan kan doen.

Leven zonder stress

Stress is inmiddels een vast onderdeel van ons leven geworden, maar hoe ga je er mee om? In deze podcast worden tal van zaken besproken waar stress een rol bij kan spelen. Denk aan hele simpele situaties als geluk, geld, seksualiteit, depressie, angst, status, ego, werk en nog veel meer. De voormalige 3FM-dj Patrick Kicken is de gastheer.

Dr. Kelder en Co

Jort Kelder hoeven we waarschijnlijk niet meer te introduceren. De BN’er maakte niet alleen furore als hoofdredacteur van Quote, maar hij doet veel meer. Zo maakt hij onder andere de podcast ‘Dr. Kelder en Co’. In deze podcast krijg je naar eigen zeggen ‘een uur radiotherapie tegen hypes en hysterie’. Jort gaat in gesprek met tal van al dan niet zelf benoemde deskundigen en geeft op geheel eigen manier zijn visie. Mocht je niet genoeg kunnen krijgen van de man en zijn bretels, check dan ook even die andere podcast van hem, ‘de Jortcast’.

Koffieco

Of verpleegsters echt interessant zijn laten we even in het midden, maar Tessa, Tiara en Doris weten je in ieder geval wel te boeien. Het drietal reist het hele land af en hebben indringende gesprekken met artsen. Dat betekent absoluut niet dat het een saaie aaneenschakeling van gesprekken met medici zijn. Met een flinke dosis humor laten de dames van alles de revu passeren. In drie kwartier weet je precies waarom de medische wetenschap eigenlijk best interessant is.

Scherpschutters

Scherpschutter is een verfrissende podcast met, als we de makers mogen geloven, inspirerende gasten, levenslessen, events, analyses en een community van (d)rammers. Kortom, zeker geen doorsnee podcast maar een fris geluid en wellicht een tikkeltje tegendraads.

De Tweede Wereldoorlog podcast

Als je alles al denkt te weten over WW2, dan is de Tweede Wereldoorlog podcast een absolute must. Natuurlijk kun je op YouTube tal van filmpjes over de oorlog bekijken, maar dan mis je een hoop belangrijke informatie. In de podcast worden namelijk de onderdelen behandeld die de meesten niet kennen zoals Operatie Dragoon, De Jacht op de Bismarck, De slag om Nederland en Operatie Varsity.

Slimmer presteren

Slimmer Presteren is de podcast van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. In elke aflevering wordt een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie behandeld. Wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen gaat samen met Gerrit Heijkoop je tal van onderwerpen voorschotelen op een manier waarop zelfs het saaiste voorval bijzonder interessant wordt.

Kennis van nu

Karin van den Boogaert interviewt voor haar podcast ‘kennis van nu’, tal van wetenschappers uit diverse disciplines. Geen enkel onderwerp wordt geschuwd en vaak hebben die te maken met de actualiteit. Als wetenschap je passie is, mag je deze podcast zeker niet missen.

Rush talks

Rush Talk is de tech podcast van Numrush. Elger van der Wel praat je elke week bij over de laatste ontwikkelingen en nodigt daarvoor uiteenlopende gasten uit. Denk aan zaken als de Blockchain, de sleepwet of innovatie binnen het onderwijs. Dat levert soms hele verrassende momenten op.