De voordelen van het afvallen

Uiteraard is het de bedoeling dat je flink wat kilo’s kwijt raakt door het afvallen, maar om je nog wat extra motivatie te geven, vertellen we je ook gelijk dat je nog meer voordelen haalt uit een gezond lichaamsgewicht. De tien belangrijkste voordelen hebben we op een rijtje gezet.

 

1. Je bloeddruk wordt beter

Het menselijk lichaam kan veel hebben, maar overgewicht hoort daar zeker niet bij. Het probleem is juist dat die extra kilo’s zorgen voor extra druk op het hart. Het moet namelijk harder werken om al dat bloed rond te pompen. Dat is dat ook de reden dat bij inspanningen je sneller buiten adem bent. Je lichaam kan namelijk niet voldoende zuurstofrijk bloed snel genoeg transporteren om alle organen van zuurstof te voorzien.

2. Je lichaam reageert beter op insuline

Heb je overgewicht dan is de kans groot dat je lichaam niet voldoende insuline kan aanmaken om het suikergehalte van je bloed op normale waarde te houden. Doe je er niets aan en blijf je ongezond eten, dan zul je vroeg of laat te maken krijgen met klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een beginnende vorm van suikerziekte. Ga je afvallen, dan hersteld het lichaam zich en ben je in no-time supergezond.

Afvallen mannen

 

3. Minder risico op suikerziekte

Om het even duidelijk te illustreren: wekelijks krijgen 1200 mensen in Nederland de diagnose suikerziekte. Op dit moment hebben zelfs 1.2 miljoen mensen diabetes 2. Dat is, om het even te verduidelijken, de situatie waarbij het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Het goede nieuws is dat een dergelijke diagnose geen eindstadium hoeft te zijn. Verlies je gewicht en ga je gezond eten, dan is de kans groot dat je weer van je suikerziekte af komt. Afvallen is dus zeker de moeite waard.

4. Lager risico op leververvetting

Nog een goede motivatie: verlies je flink gewicht, dan is het risico op vervetting van de lever kleiner aan het worden. Overgewicht wordt namelijk veroorzaakt door een te hoog vetpercentage. Dat vet hoopt zich op in alle delen van het lichaam en dus ook in de lever. Wereldwijd heeft zo’n 25% van de bevolking hier last van.

5. Risico op hart- en vaatziekten neemt af

Zoals we al even eerder vermelden, neemt de kans op hart- en vaatziekten ook af als je een gezond(er) BMI hebt. Dit is vooral te danken aan het feit dat een gezond gewicht het risico op zaken als diabetes, een hoge bloeddruk en aderverkalking verkleint. Dergelijke zaken hebben namelijk direct invloed op de conditie van je hart. Een gezond gewicht zorgt dus voor een gezond hart.

conditie oefeningen Rico Verhoeven

 

6. Minder kortademig

Overgewicht benadeelt niet alleen het hart, het zorgt ook voor kortademigheid. Dat zal je niet direct merken als je slechts een paar kilo te zwaar bent, maar wel als het gewicht problematisch begint te worden. Het extra gewicht zorgt namelijk ook voor extra druk op de longen waardoor ze minder zuurstof binnen krijgen. Ben je flink aan het afvallen, dan zul je merken dat je makkelijker kunt ademen.

7. Voor vrouwen: gezonde zwangerschap en bevalling

Een zwangerschap is op zich al een flinke aanslag op het lichaam, maar het wordt nog erger als een vrouw ook last heeft van overgewicht. Daar komt bij dat de kans op zwangerschapssuiker toeneemt naarmate een vrouw zwaarder is. Is dit het geval bij je partner en hebben jullie ene sterke kinderwens, motiveer haar dan om aan de slag te gaan met het gevecht tegen de kilo’s. Doe dat wel subtiel, geen enkele vrouw vindt het leuk om te horen dat ze te zwaar is.

8. Vruchtbaarheid

Leuk als je kinderen wilt krijgen, maar dat gaat een stuk makkelijker als er geen sprake is van overgewicht. Dat geldt zowel voor vrouwen als mannen, maar voor mannen is er nog een extra reden om wel slank te worden: het verbeterd de vruchtbaarheid en de kwaliteit van je zaad.

Ben ik klaar om vader te worden_

 

9. Erectie

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van het nut van afvallen, dan is hier een reden waardoor je in een keer helemaal ‘om’ bent. Een gezond gewicht zorgt voor een goede erectie. Terwijl je met een beetje overgewicht waarschijnlijk niet direct problemen zult hebben met het omhoog krijgen van je jongeheer, is dit bij ernstig overgewicht een heel ander verhaal. Waar vet zit kan het bloed immers minder makkelijk stromen. Laat dat nou net wel nodig zijn om in bed goed te presteren.

10. Meer zelfvertrouwen

Afslanken is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Je komt namelijk een stuk beter in je vel te zitten als je die overtollige kilo’s kwijt bent. Daar komt bij dat het verliezen van gewicht een hele prestatie is en je dus alle reden hebt om trots te zijn op jezelf.