Netflix’ The Vietnam War: het echte verhaal

Op zich kun je het de Amerikanen niet kwalijk nemen. Na ruim twintig jaar vechten tegen een taaie vijand was men behoorlijk moe geworden. Het succes van de bekende films over Vietnam is dus niks meer dan een vorm van compensatie voor een verloren oorlog. De Netflix documentaireserie The Vietnam War gaat dit recht trekken. In tien afleveringen laten de makers van de documentaire, Ken Burns en Lynn Novick, meer dan tachtig mensen aan het woord. Zo ontstaat een realistisch beeld met zienswijzen van beide kampen en hoe de verschillende mensen de twintig jaar durende oorlog hebben ervaren.

Netflix Vietnam

De  oorlog die Amerika niet kon winnen

De Vietnamoorlog mag op papier wellicht interessant zijn, maar in Nederland was het een ver-van-mijn-bed-show. Nederland was er niet direct bij betrokken en dus leeft het hier minder. In Amerika is dat heel anders. Jarenlang heeft men gekampt met een collectief trauma van een verloren oorlog. Na twintig jaar oorlog voeren en zonder uitzicht op een overwinning was het duidelijk dat een terugtocht het enige was wat men kon doen. Thuis komen was een ding, maar het gevoel te zijn verslagen bleef knagen aan het collectieve ego. Zoals een van de geïnterviewden het verwoorde: “Het was als wonen in een familie waarvan de vader een alcoholist is: niemand praat erover.” Amerika was immers onoverwinnelijk. Dat dacht men in ieder geval.

Netflix Vietnam

Unieke benadering van de oorlog

Doordat de documentairemakers gekozen hebben voor een directe benadering ontstaat een uniek beeld. Niet het verloop van de oorlog en de geromantiseerde heldendaden staan centraal. Nu is het de beleving van degenen die het leed van de oorlog ondergingen. Tal van mensen komen aan het woord: Mariniers, CIA-agenten, familieleden van (overleden) slachtoffers, maar ook Vietcongstrijders, Noord-Vietnamese officiers en Zuid-Vietnamese burgers. Die opzet hadden de makers vanaf het begin voor ogen: “We hebben vanaf het allereerste begin een beslissing genomen om mensen aan het woord te laten die de meeste van onze kijkers niet kennen”, aldus Novick in een gesprek met de website Deadline. “We wilden echt de verhalen vertellen van de onbekende gezichten uit de oorlog.” Die benadering geeft de documentaire een bepaalde klasse die zeldzaam is. Het is geen droge opsomming van feiten en bijzonderheden, maar een realistisch portret over een oorlog die Amerika niet wilde verliezen.

The Vietnam War is nu te zien bij Netflix.