Wat is de beste film van 2021?

De database van IMDb is lekker omvangrijk en gelukkig staat er bij elke film ook de waardering bij vermeld. Heel moeilijk is het dus niet om de beste films van 2021 te ontdekken. Dan ben je er nog niet, want ook het genre kan een behoorlijke rol spelen. Toch is het geen onmogelijke opgave. Zo zijn we ervan overtuigd dat er eigenlijk maar een productie is die de titel ‘beste film van 2021’ verdient. Die eer gaat dus naar The Resue, een op waarheid gebaseerde productie over een angstaanjagend avontuur van een Thais voetbalteam.

Wat gaat de film The Rescue over?

The Rescue is in de eerste plaats een meeslepende documentaire over het voetbalteam van jonge Thaise spelers dat in de zomer van 2018 diep in een ondergelopen grot in Noord-Thailand vast kwam te zitten. Filmmakers E. Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin (Free Solo) hebben met hun productie de reputatie als makers van extreme non-fictie films nogmaals bekrachtigd. The Rescue is in alle opzichten een boeiend en ingenieus project vol onvoorspelbare elementen. Ook al is het verhaal talloze malen uitgelicht in de internationale media, een verfilming van dit niveau was er nog niet. Het duikteam wat voor de bijna onmogelijke opgave staat om de jongeren te redden wordt op onnavolgbare wijze vastgelegd waardoor de waardering voor hun inspanningen alleen maar groeit.

Indrukwekkende reddingsactie in ondergelopen grot

Ondanks het indrukwekkende camerawerk is de spanning nooit zo groot dat je het zicht op de verhaallijn kwijt raakt. Het sentiment blijft overheersen, net als de inzet van de helden die geen helden wilden zijn. De redders zijn gewoon professionals die hun werk doen. Kortom, geen glamour, maar de realiteit van het redden van mensen. Verwacht dus geen traditionele film met veel drama en een happy end. Kortom, Vasarhelyi en Chin hebben een prima documentaire afgeleverd die zo intens is dat je de vraag gaat stellen waarom sommige films zulke grote budgetten nodig hebben. Soms is de realiteit al genoeg om je op het randje van je stoel te laten zitten en te genieten van een verhaal waar je de afloop al van kent.

Zie hieronder de trailer van The Rescue: 

 

The Rescue krijgt een 8.4 / 10 op IMDb.