O Mecanismo is een serie aanrader op Netflix

O Mecanismo, in het Engels The Mechanism genoemd, is een Netflix serie die elke Narcos-fan gezien moet hebben. De serie neemt ons mee naar een gigantisch Braziliaans corruptieschandaal. In de zogeheten ”Operatie Wasstraat” wordt een politieteam op de zaak gezet. Zij komen er achter dat de Braziliaanse overheid en een aantal van de grootste Braziliaanse bedrijven, zoals een oliebedrijf, er allemaal bij betrokken zijn.

Corruptie in Brazilië staat centraal in Netflix serie

De Braziliaanse Selton Mello en Carol Abras spelen de voornaamste rollen. Zij zijn politieagenten die aan een kleine witwaszaak werken. Al gauw blijkt de zaak alles behalve klein. Ze komen grote witwaspraktijken op het spoor en zitten al gauw diep in de zaak.

Het plot van O Mecanismo is dus spannend, maar we hoeven geen gestoorde schietpartijen en explosies te verwachten. Het gaat namelijk vooral om de corrupte manier waarop zaken achter de schermen worden gehouden. Wat de serie echter éxtra speciaal maakt, is het feit dat het hele corruptieschandaal destijds echt in Brazilie heeft plaatsgevonden.

O Mecanismo

Operatie Wasstraat heeft grote invloed

De ‘echte’ Operatie Wasstraat begon met onderzoek naar een kleine geldsmokkel. Net als in de serie groeide het onderzoek uit naar een landelijk schandaal, waarbij politici en directeuren er allemaal strafbare zaken op nahielden. Uiteindelijk bleken er honderden mensen te worden opgepakt, waren er biljoenen dollars betrokken in het corrupte systeem en waren er minstens elf landen die met Operatie Wasstraat te maken hadden. In acht afleveringen vertelt O Mecanismo over deze zaak.

IMDb-score van The Mechanism 

De operatie begon in 2014, maar recent, op 1 februari 2021, is het team pas officieel opgeheven. Wat dat betreft is er geen betere tijd om aan O Mecanismo te beginnen. De serie krijgt op IMDb een score van een 8.4. Op zoek naar soortgelijke series? Check dan ons overzicht van 5 spannende Spaanse series op Netflix.