The Dig gaat over een waargebeurde opgraving

De leukste films blijven toch films met een bizar plot waar je dan vervolgens achter komt dat ze echt zijn gebeurd. The Dig is zo’n film. Netflix besloot een groot evenement uit 1939 te verfilmen. Hierbij werden namelijk grote opgravingen gedaan in Sutton Hoo. Dit was een groot stuk land in Suffolk, Engeland, waar een wel heel fascinerende en grote ontdekking werd gedaan. Twee begraafplaatsen uit de 6e en 7e eeuw werden daar namelijk gevonden. De eerste opgravingen en de grote gevolgen die dit hebben vormen de rode draad van de film.

Rijke weduwe en archeoloog werken samen

Centraal in The Dig staat de weduwe Edith Pretty. Zij beschikte over een groot landgoed met hoge heuvels. Ze wordt nieuwsgierig naar wat er zich eigenlijk onder die heuvels bevindt. Daarom besluit ze om een lokale archeoloog in te huren. Dit is Basil Brown. Basil heeft passie voor zijn vak en stuit al gauw op restanten uit de geschiedenis. Schepen, sieraden en veel meer worden opgegraven. Al gauw krijgen echte experts echter lucht van de zaak. Het nieuws van de opgravingen in Edith’s tuin gaan al gauw de wereld rond. Al die media-aandacht verandert de verhoudingen al snel.

The Dig

Belangrijke onderwerpen maken van The Dig een meeslepende film

De film speelt zich af rondom de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er overvliegende oorlogsvliegtuigen te zien. Ook wordt de vraag gesteld waarom Edith, Basil en hun team aan het graven zijn, terwijl er om hen heen een oorlog uitbreekt. De film stelt hierdoor vragen over doorzettingsvermogen, de geschiedenis en wat écht belangrijk is. Eén blik op de trailer van The Dig laat zien dat deze film zomaar eens een kanshebber kan worden voor de nieuwe Oscars.

Netflix werkt met nieuwe films aan Oscar-nominaties

Netflix zelf lijkt ook te denken dat deze film wel eens een grote kan worden. De film is in januari namelijk niet alleen op Netflix te zien, maar ook in een paar bioscopen. Dit gebeurt met maar weinig Netflix films. Een andere film waar dit ook mee gebeurd is Midnight SkyZien we deze films er binnenkort vandoor gaan met een Oscar?

The Dig

De cast van The Dig

Ralph Fiennes, die we kennen als Voldemort in Harry Potter, speelt de rol van Basil Brown. Edith Pretty wordt gespeeld door Carey Mulligan, die de achternaam van haar personage eer aan doet. Ook de knappe Lily James maakt onderdeel uit van de cast van de film. Vanaf 29 januari is The Dig te zien.