Tesla keldert behoorlijk, met de gevolgen van dien

Het afgelopen kwartaal scoorde Tesla van Elon Musk financieel behoorlijk beroerd. In totaal werden er nog geen 387.000 Tesla’s geleverd. Dat is in vergelijking met het jaar daarvoor een behoorlijke afname. Een grote factor die meespeelt in de afname van de verkoopcijfers is de Aziatische concurrentie. Zo scoort bijvoorbeeld BYD heel erg goed, en lijken zij nu de grootste spelers op de markt van de elektrische auto’s te zijn. Ook komt Chinees techbedrijf Xiaomi met een elektrische auto. 

De gigafactories van Tesla produceren scoren in ieder geval aanzienlijk minder dan vorig jaar. Dat is opmerkelijk, want in 2022 was er juist een stijging in de productiehoeveelheid van 33%, ten opzichte van 2021. Een andere factor die bijdraagt aan de verliezen van het bedrijf van Elon Musk zijn de tegenvallende verkoopcijfers van de Cybertruck van Tesla. Deze factoren zorgen ervoor dat het bedrijf voor het eerst sinds vijf jaar weer verlies maakt. Dat is toch even een domper voor Elon.

Flink bezuinigen

We kunnen dus wel stellen, dat het er niet rooskleurig uit gaat zien voor Tesla als dit doorzet. Elon had dat ook door, en besloot daarom te kijken waar eventueel geschrapt kon worden in personeel. Allereerst ging hij met de leidinggevenden aan tafel zitten om te kijken waar bezuinigd kon worden. De ene functie binnen het bedrijf zou namelijk iets noodzakelijker zijn dan een ander. Uiteindelijk kwamen ze op de pijnlijke conclusie dat, van de 140.000 man personeel, maar liefst 15.000 werknemers ontslagen zouden moeten worden. Ook heeft hij de beloningen wat betreft aandelen stop moeten zetten. Heb je aandelen in Tesla? Dan is dit even schrikken. De waarde van aandelen in Tesla zijn maar liefst met 31% gedaald.

Musk reageert op het slechte nieuws

Musk reageert met een bedroefde toon op het nieuws. Aan de andere kant zegt hij dat hij ook geen andere uitweg zag dan personeel van werk ontnemen. “Als onderdeel van deze inspanning hebben we een omvangrijke doorlichting van de onderneming gedaan, en hebben we de moeilijke beslissing genomen om het personeelsbestand wereldwijd met meer dan 10 procent in te krimpen. Er is niets dat ik meer haat, maar het moet gebeuren”, aldus Musk