Wat kun je bestellen op Temu?

Het aanbod op het Chinese platform loopt er uiteen: van mode-artikelen tot woonaccessoires en van speelgoed tot elektronica. De producten worden, net als op vergelijkbare platforms als AliExpress en SHEIN, aangeboden voor bodemprijzen of bezitten enorme kortingen. Daarnaast is zowel de verzending als de retournering van de producten kosteloos en kunnen de producten op internationale schaal besteld en geleverd worden.

Het platform is daarmee in korte tijd razend populair geworden en was Temu de meest gedownloade gratis app in de Verenigde Staten. Het Chinese e-commerce platform is daarmee een serieuze concurrent van AliExpress en SHEIN, maar de vraag is of Temu ook net zo betrouwbaar is als vergelijkbare platforms.

Hoe betrouwbaar is het bestellen van artikelen op Temu?

Er komen echter steeds meer signalen naar buiten over de betrouwbaarheid van het platform heeft Temu inmiddels geen smetteloze reputatie meer. Zo lezen we onder andere berichten over niet-geleverde of onjuiste producten, klachten over de kwaliteit van de producten en schijnt de klantenservice herhaaldelijk niet in te gaan op vragen of problemen bij de klant. Verder schijnen er zich op het platform, ondanks de promotie van gratis retourneren, problemen voor te doen met betrekking tot het terugsturen van de artikelen.

Daarnaast maakte Temu zich in 2023 schuldig aan het schenden van auteursrecht, door foto’s en productbeschrijvingen te kopiĆ«ren van het Amerikaanse platform Amazon. Bovendien kun je je afvragen of het nodig is om je spulletjes vanuit China te importeren, aangezien dit allemaal niet erg duurzaam is. Al met al is het wellicht goed om je aankoop bij Temu te heroverwegen: dit geldt overigens ook voor een platform als SHEIN.

De Temu-app: is dat eigenlijk wel veilig?

Een ander belangrijk onderdeel van het platform is het gebruik van de app, waar gebruikers hun artikelen vanaf de telefoon kunnen bestellen. Je moet je echter wel realiseren dat deze app verschillende soorten gegevens worden verzameld: dit loopt uiteen van vrij onschuldige gegevens als je naam en e-mailadres tot gegevens die veel meer inbreuk doen op je privacy. Hierbij moet je denken aan je woonadres, bankgegevens, apparaatgegevens, je locatie en je IP-adres. Deze data wordt onder andere gebruikt voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het personaliseren van de inhoud en advertenties. Echter worden jouw gegevens ook voor andere doeleinden gebruikt: aangezien Temu een Chinees platform is kan het heel goed zijn dat deze gegevens ook in handen zijn van Chinese overheid. In de gebruikersvoorwaarden, waar gebruikers vaak achteloos mee akkoord gaan, staat namelijk veelal dat data met de overheid mag worden gedeeld. Je doet er daarom verstandig aan het privacybeleid van Temu goed door te nemen, met name omtrent het delen van persoonlijke informatie en zodoende de privacy-instellingen van de app aan te passen indien nodig.