7 lichamelijke gevolgen van een te laag testosteronniveau Health

7 lichamelijke gevolgen van een te laag testosteronniveau

Merk jij allerlei veranderingen aan je lichaam, zoals een laag energieniveau, haaruitval of minder zin om tussen de lakens te duiken? Dan kan dit er op duiden dat het testosteron in je lichaam te laag is. Dus lees snel verder, want met deze signalen kom je erachter of dit bij jou ook het geval is.  

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan testosteron in het lichaam?

Testosteron ken je als het mannelijke geslachtshormoon. Makkelijk gezegd: dit zorgt ervoor dat het lichaam mannelijke kenmerken aanmaakt. Maar het is ook essentieel voor het opbouwen van spieren en het behouden van de botmassa. Toch kan het voorkomen dat het testosteron in je lichaam te laag is en dat heeft een aantal gevolgen.

 

1. Een slecht geheugen

Een slecht geheugen komt vaak voor bij mannen met te weinig testosteron in het lichaam. Zo beschikken belangrijke hersengebieden over testosteronreceptoren. Wanneer er niet genoeg van dit hormoon beschikbaar is, kunnen de hersencellen niet zo goed functioneren als normaal. Dit zorgt er dus voor dat je dingen sneller vergeet.

2. Een laag libido en een kleinere ‘kleine vriend’

Daarnaast kan te weinig testosteron in je lichaam er ook voor zorgen dat je minder zin hebt om tussen de lakens te duiken. Natuurlijk verschilt dit ├╝berhaupt al per persoon, maar je merkt wel degelijk een verandering hierin wanneer je testosteronniveau laag is.

te laag testosteronniveau signalen gevolgen

Hier blijft het echter niet bij. Te weinig testosteron kan er ook voor zorgen dat je ‘kleine vriend’ kleiner wordt. Dat komt doordat alles down there verschrompelen door te weinig testosteron en dit kan ervoor zorgen het in lengte en omvang verliezen.

3. Je botten kunnen verzwakken

Het is iets minder bekend dat te weinig testosteron invloed kunnen hebben op je botten, maar toch kan dit veel nare gevolgen met zich meebrengen. Hormonen hebben namelijk veel invloed op het proces van het botmetabolisme. Dit is in principe gewoon de staat van je botten en het proces dat zich afspeelt in het aanmaken en sterk houden van de botten. Testosteron wordt dan omgezet in oestrogeen en dit vermindert het risico op botafbraak. Je kan je dus wel voorstellen wat er gebeurt als je te weinig hebt: je botten zijn daardoor namelijk minder sterk en kunnen makkelijker breken.

4. Je kunt haar verliezen

Het is over het algemeen bekend dat je haar dunner wordt en uitvalt als je ouder wordt. Maar wist je al dat dit ook kan gebeuren als je lichaam een te laag testosteron heeft. Daarnaast kun je ook lichaams- en gezichtshaar verliezen en dit merk je vooral als je baard een stuk minder snel groeit. Kortom, testosteron is een cruciaal hormoon voor het groeien van haar.

te weinig testosteron haarverlies mannen

5. Je kunt bloedarmoede krijgen

Ondanks dat dit minder vaak voorkomt, kun je ook bloedarmoede krijgen wanneer je testosteronniveau te laag is. Dit is lastig op te merken als je geen bloedonderzoek hebt gedaan. Maar veelvoorkomende symptomen, waar je het beste even op kunt letten, zijn onder andere kortademigheid, duizeligheid, onregelmatige hartslag, een suizend geluid in uw oor, hoofdpijn en pijn op de borst.

6. Je energieniveau daalt

Heb je geen zin om de dagelijkse dingen te doen of vind je alles opeens veel zwaarder dan normaal? Dan kan je gewoon even een slechte dag hebben. Maar kan dit ook een signaal van je lichaam zijn om aan te geven dat je een te laag testosteron niveau hebt. Even opletten dus, als je langere tijd laag in je energieniveau zit.

7. Je hart kan risico lopen

Als laatste kan te weinig testosteron er ook voor zorgen dat je hart risico kan lopen. Uit een studie uit Engeland blijkt namelijk dat mannen met een laag testosteronniveau meer risico hadden om te overlijden aan een hartaandoening dan mannen met een normaal niveau. Dit komt volgens de studie, omdat testosteron kan helpen de bloedvaten naar het hart te openen, waardoor het bloed vrijer kan lopen.

Wil je weten hoe jij hier iets aan kan doen? Lees dan onze beste tips om je testosteronniveau te verhogen.