Wanneer eet ik te veel zout?

Op een lekkere portie patat moet natuurlijk wel wat extra zout. Misschien is het slim dat je dat de volgende keer met mate doet. Te veel zout is niet goed voor je en kan verschillende problemen opleveren. Zo is het ergste gevolg dat je een verhoogde bloeddruk kan krijgen van te veel zout. Dit kan leiden tot hart- en vaatziektes, beroertes en beschadigingen aan de nieren. Het is daarom ook van belang dat je kan herkennen dat je te veel zout eet.

1. Je lichaam heeft meer water nodig

Als je iets zouts hebt gegeten dan heb je vaak daarna dorst, toch? Nou, dat komt omdat zout vocht onttrekt. Ideaal voor als je iets lang wilt bewaren, maar niet om in je lichaam te hebben. Merk je dat je vaak heel erg dorst hebt en dat je lichaam snakt naar vocht? Dan kan het zijn dat je te veel zout eet. Dit probleem kan je verhelpen door daadwerkelijk minder zout te eten en je lichaam weer aan te vullen met vocht. We bedoelen dan niet met frisdrank, want daar krijg je alleen maar meer dorst van. Water of thee is altijd de beste oplossing.

te veel zout.

2. Altijd moeten plassen

Dit is misschien wat in tegenstrijd met het eerste punt. Vaak als je heel veel water drinkt, moet je ook meer plassen. Dat klopt, maar met te veel zout eten moet je ook meer plassen. Dit komt doordat je nieren druk bezig zijn om al dat zout te verwerken. Hierdoor moet je vaker plassen en kan je herkennen dat je te veel zout eet.

3. Vaker kramp in je spieren na het sporten

Dit is voor de sporters onder ons wel een belangrijk punt. Er is niks zo verveeld als kramp in je spieren na het sporten. Dat je in een volle kleedkamer op je benen probeert te staan die het begeven. Gênant. Dit kan komen door te veel zout eten. Zout zorgt voor het aanspannen van je spieren en kalium voor de ontspanning van je spieren. Is de balans tussen deze twee niet meer goed, dan kan het zijn dat je spieren niet goed meer ontspannen. Kramp is het gevolg.

4. Hoofdpijn en opgezwollen vingers

We kennen allemaal wel die koppijn na een avond zuipen met vrienden. Hoe komt dat? Vocht tekort. Er wordt altijd gezegd dat je dan zout moet eten, want dat houdt vocht vast. Daar is niks aan gelogen, maar als je te veel zout eet kan je té veel water vasthouden. Hierdoor kunnen je handen of voeten opzwellen. Vocht vasthouden als je gezopen hebt de avond ervoor is goed, maar op een alledaagse dag is het zeker niet goed. Meer hoofdpijn kan eveneens duiden op te veel zout inname. Let er op en probeer het te minderen.

herkennen te veel zout

5. Minder smaak in ander eten

Als je altijd veel zout eet, kan je op een gegeven moment niet meer zonder. Heb je wel eens brood in Azië gegeten? Echt zo smakeloos als het maar kan. Hoe komt dit? Doordat er in het brood in Nederland (relatief) veel zout zit, wat die lekkere smaak geeft waar wij zo gewend aan zijn. Als je veel zout eet, kan het zijn dat je eten zonder zout minder vindt smaken en ook meer trek hebt in (ongezonde) dingen die veel zout bevatten.

Je moet bedenken dat je wel zout nodig hebt, maar niet te veel. Als we spreken over zout, gaat het eigenlijk altijd over de effecten van natrium. Een te hoge bloeddruk is echt geen grapje en kan voor serieuze klachten zorgen. Waardoor je ook op een gegeven moment helemaal geen zout meer mag. En dan ga je inzien hoeveel producten er eigenlijk zout bevatten. Ook gezonde tussendoortjes. bevatten regelmatig zout, dus je krijgt echt wel genoeg binnen.