Hoe lang duurt de genezing van een nieuwe tattoo?

Een tattoo is in principe één grote schaafwond. Dus net zoals alle wonden moet je ook een tattoo goed laten genezen. Om gelijk antwoord te geven op de vraag ‘hoelang moet een tattoo genezen?’ Dat verschilt echt per persoon.

Zo gaat een normale wond ook sneller weg bij de één dan bij de ander en krijgt de één sneller een litteken dan de ander. Daarnaast bepalen de grootte en de plek van de tattoo een flink deel van je genezingsproces.

Het genezingsproces van je tattoo gaat in fases

Je kan de genezing van je tattoo verdelen in drie stadia. In de eerste fase krijg je last van bloed- en korstvorming op en rondom je tatoeage. In deze periode van vijf tot maximaal zeven dagen doet je lichaam er alles aan om de bloeding van de wond te stoppen. Er ontstaan stollingen op de oppervlakte van je huid. In deze fase is het van groot belang je tattoo twee tot drie keer per dag goed schoon te maken met water en speciale zeep. Als je net je tatoeage hebt laten zetten, zit er de eerste paar uur een laag huishoudfolie overheen geplakt. Vooral na het verwijderen van de folie is het schoonmaken van je tattoo cruciaal, dat bepaalt namelijk een groot deel van hoeveel korstvorming je lichaam aanmaakt.

genezingsproces tattoo op hand

Afblijven wanneer je jeuk hebt

In de tweede fase van het genezingsproces is je huid klaar met de wond beschermen tegen dingen van buitenaf die de wond opnieuw kunnen laten beschadigen. Je lichaam herstelt je huid en maakt nieuwe huidcellen aan, daardoor kan je tattoo behoorlijk gaan vervellen. En dat jeukt, niet maar een beetje. Nu is het de uitdaging om echt van je tattoo af te blijven en om je over de jeuk heen te zetten. Ga je toch krabben en haal je daarmee losse velletje los? Dan is de kans ontzettend groot dat je je tatoeage beschadigd of veroorzaak je een ontsteking aan je tattoo. Je kan de jeuk minderen door je tattoo regelmatig in te soppen en hem eventueel in te smeren met speciale tattoo-crème.

Vier maanden na genezingsproces het beste resultaat

In fase 3 van de genezing van je tatoeage gaat je tattoo er lelijk uitzien. Er ontstaat namelijk een witte laag over je tattoo. Die laag is gemaakt van oude (en dode) huidcellen die je huid aan het afbreken is en nog gebruikt als beschermingslaag voor je wond. Doordat die witte laag over je tattoo zit, is het kunstwerk minder goed zichtbaar en kan zelfs een beetje wazig ogen. Tijdens de derde fase moet je echt geduld hebben. Het kan drie tot maximaal vier maanden duren voordat die gloed helemaal weg is. Maar je weet wat ze zeggen: geduld is een schone zaak.

tattoo verzorgen genezing

Wanneer mag je weer zwemmen met een tattoo?

Je hoeft niet de complete genezingsperiode uit te zitten voordat je je tattoo weer bloot mag stellen aan bijvoorbeeld een zwembad. Maximaal drie weken ná het zetten mag je weer lekker badderen en een duik nemen, gelukkig hoeven we daar voorlopig nog niet echt rekening mee houden. Een sauna pakken? Dan is het wel aan te raden nog een paar weken extra te wachten. En wanneer je van plan bent de buitenlucht te betreden, bescherm je tattoo dan wel even voor de zon mocht die er zijn. Het zou zonde zijn als je een flinke prijs voor een tattoo hebt betaald en deze binnen no-time beschadigd raakt.