Tabula rasa

Tabula rasa betekent letterlijk ‘schone lei’ of ‘onbeschreven blad’ in het Latijn. Daar wordt gelijk het thema van de serie mee verklapt. Het gaat hier om een spannende Vlaamse psychologische thriller met een samenspel van elementen uit Scandinavische series. Het was een kijkcijferhit in Vlaanderen met gemiddeld 1,25 miljoen kijkers. Na Vlaanderen volgde al snel de buurlanden, waarna Netflix het beschikbaar maakte voor de hele wereld. Internationale recensies zijn lovend en dit schept dan ook wel erg hoge verwachtingen voor diegene die het nog niet gezien heeft.

Waar gaan de serie van negen afleveringen dan over? De thriller gaat over Annemie D’Haeze, ook wel Mie genoemd. Zij is een jonge vrouw die na een auto-ongeluk lijdt aan geheugenverlies waardoor ze geen nieuwe informatie kan opslaan. Voor haar eigen veiligheid wordt ze opgesloten in een beveiligd psychiatrisch ziekenhuis. Daar wordt ze bezocht door een rechercheur die ervan overtuigd is dat zij de laatste persoon is die de verdwenen Thomas De Geest heeft gezien. Zij is als getuige het puzzelstuk in de verdwijning van Thomas, maar ze herinnert zich dit niet meer. Stukje bij beetje komen de fragmenten terug uit haar duistere verleden. Deze fragmenten mengen zich echter ook met haar waanideeën over wat echt en nep is.

tabula rasa man man

Een Nederlands gesproken serie van uitermate hoog niveau en met genoeg duisternis. Ben je een liefhebber van thriller/horror? Dan moet je zeker de film A Quiet Place bekijken.