Aan welke symptomen herken je overtraining?

Serieuze sporters trainen veel, anders maken zij simpelweg nauwelijks progressie. Maar je kunt natuurlijk ook te veel trainen. Overtraining treedt op wanneer de balans tussen herstel en training niet meer goed is. Aan de onderstaande symptomen kun je overtraining herkennen:

1. Vermoeidheid en slaapproblemen

Ben je voor de zoveelste keer aan het hardlopen op de loopband, maar word je uithoudingsvermogen alleen maar minder? Dit kan te maken hebben met overtraining, want zonder rust wordt jouw uithoudingsvermogen nooit goed. Je kan ook zo vermoeid raken dat je niet meer aan je dagelijkse taken toekomt. In dit geval lijkt het ons ook verstandig om een stapje terug te doen.

Wanneer je te vaak met halters in de weer bent, kan dit ook effect hebben op je slaap. Het kan zijn dat je hierdoor minder lang of minder diep zal slapen. We hoeven je vast niet te vertellen dat slaap van groot belang is voor het herstel van je lichaam en de opbouw van je spiermassa.

2. Je wordt vaker ziek door een verzwakt immuunsysteem

Wanneer je te veel traint, heb je de kans om vaker ziek te worden. Dit komt doordat je het vele sporten je immuunsysteem verzwakt. Mocht je dus ineens vaker grieperig zijn, dan kan dit duiden op overtraining.

3. Heftige spierpijn

Is het weer tijd om je armen te trainen, maar heb je nog steeds spierpijn van de vorige sessie? Dan is dit mogelijk een teken van overtraining. In dit geval kan het een beter idee zijn om nog even een nachtje te wachten. Houd dit vooral in de gaten wanneer de spierpijn langer dan 72 uur aanhoudt.

hoe herken je overtraining

4. Verminderde prestaties

Worden je spieren niet meer groter na al die uren beuken in de gym? Heb je het gevoel dat je de afgelopen eigenlijk niet echt dichter bij je doel gekomen bent, ondanks alle zware trainingssessies? Het kan zijn dat je dan te veel traint en dat je geen progressie maakt.

5. Depressieve gevoelens en een slecht humeur

Ook heeft overtraining effect op je mentale staat. Het kan zijn dat je door het zware trainen eerder prikkelbaar wordt. Dit is ook niet gek wanneer je constant teveel energie steekt in het sporten. Op een gegeven moment wordt het iedereen teveel.