Die borstspieren, killer sixpack en triceps die uit je shirt schieten komen echt niet omdat jij zes dagen in de week naar de sportschool gaat om je lichaam in tact te houden. En dat plakje kipfilet extra.

Tijdens een wandeling door het krachthok zie je gasten de meest creatieve oefeningen tevoorschijn toveren, zonder enig idee waar het eigenlijk voor dient. Hallo Blessures.

Zorg dat jij niet die persoon bent en mijd de volgende veel voorkomende, soms gevaarlijke fitnessfouten waardoor progressie wordt verhinderd.

Kwantiteit boven kwaliteit zien

fitnessfouten-1

Sommige jongens hebben nog net geen privé bankje in de sportschool. Ze zien meer mannen zweten dan dat ze buitenlucht aanschouwen. Echter, intensiteit heeft meer effect dan de tijd die je in de sportschool slaapt. Je haalt meer uit een half uur beuken, dan uit twee uur lapzwansen. Het scheelt je ook nog eens bergen tijd. Het gaat er niet om hoeveel minuten jij in de sportschool besteedt, meer wat je in die minuten doet.

Alleen voor kracht trainen

Cardio is voor vrouwen. Echte mannen drukken kilo’s. Alleen is de kans dat je een leuke vrouw ontmoet bij de crosstrainer groter, dan tussen dumbbell pressende mannen. Iedereen heeft iets van cardio en flexibiliteit nodig. Trek jezelf af en toe weg van die puffende, kreunende testosteronbommen en stap de loopband op of doe wat rekoefeningen.

Resultaten haal je enkel in de gym

fitnessfouten-2

Natuurlijk moet je krachttraining doen om massa te kweken. Alleen is die andere 23 uur dat je niet in de sportschool staat net zo belangrijk. Misschien nog wel belangrijker. Eet goed, drink veel water, slaap genoeg – dit zijn de essentiële bouwstenen voor het boeken van progressie.

Te veel aandacht voor cijfers

Dat je de AEX nauw bijhoudt is belangrijk. Als het om trainen gaat, zijn cijfers minder belangrijk. Dat je veertig kilo dumbbells pakt, maar vervolgens techniek verliest, komt niemand ten goede. Zet je ego even aan de zijkant. Gooi gewicht om herhalingen omhoog als je lichaam eraantoe is.

Nu die school in en vlammen.