De sumo squat

De squat kun je op verschillende manieren uitvoeren en dat geldt dus ook voor de sumo squat. Zo kun je ervoor kiezen om wel of geen gewicht te gebruiken of te kiezen voor een specifiek soort gewicht. Ook de houding is nu anders dan bij de klassieke squat. Je zet de voeten namelijk iets uit elkaar. Dit heeft als voordeel dat je knieën nog belangrijker worden bij de uitvoering. Hierdoor verplaatst de belasting zich naar de quadriceps en adductoren aan de binnenkant van de dij. De onderrug wordt  juist minder belast.

 

De spieren en spiergroepen bij de sumo squat

Doordat de houding afwijkt van de klassieke squat wordt de nadruk nu juist gelegd op de quadriceps en adductoren. Naast die twee zijn nog tal van andere spieren en spiergroepen betrokken bij de sumo squat: je benen, billen, bekken, kuiten, onderrug en verschillende buikspieren.

 

 

De uitvoering van de sumo squat

Als je de oefening al eens eerder hebt gedaan, weet je wellicht dat het bestaat uit de volgende twee onderdelen:

Stap 1: Ga met je voeten ongeveer op een dubbele schouderbreedte uit elkaar staan, je tenen wijzen dan naar buiten. Vanuit die positie houd je een halter vast met beide handen.

Stap 2: Trek je schouderbladen naar elkaar toe en zorg dat je bovenlichaam recht blijft. Buig door je knieën zodat je dijen evenwijdig zijn aan de vloer. Keer vervolgens langzaam terug naar de startpositie en herhaal de oefening.