Allereerst: geen water en zeep

Misschien wil jij jouw suède schoenen schoonmaken met zeep. Maar pas op: bij suède schoenen moet je dit echter nooit, maar dan ook echt nooit, doen. Dit maakt de vlekken zelfs alleen maar erger. Het is ook een goed idee om je schoenen voor het dragen in te spuiten met waterafstotende spray. Dit voorkomt dat vies (regen)water zorgt voor vlekken in je suède schoenen.

Vlekken en vuil met een borstel

Om je suède schoenen mooi te houden, zijn er speciale suèdeborstels. Met deze borstels kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je hiermee vlekken en vuil verwijderen, dit doe je met de rubberen zijde van de borstel. Daarnaast kun je met de borstel de leervezels opruwen, zonder het materiaal te beschadigen. Dit doe je met koperen zijde. Zorg ervoor dat de schoenen droog zijn voordat je begint. Belangrijk is om niet heen en weer te borstelen, maar in één richting.

suède schoenen schoonmaken poetsen MAN MAN

Vetvlekken verwijderen uit je schoenen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je vetvlekken in je schoenen krijgt. Dit is op te lossen door middel van stomen. Eigenlijk een heel simpele methode. Kook water in doe dit in een grote bak. Houd de schoenen er vervolgens 1 à 2 minuten boven. Hierdoor komt het vuil los en kun je het er eenvoudig af borstelen. Voor vetvlekken op suède schoenen kun je ook nog een creatievere methode toepassen, door met droog brood over de vlek te wrijven verdwijnen ze ook. Droog brood neemt namelijk vet op. Creatief en effectief bij het schoenen poetsen.

Voor hardnekkige vlekken is er de suèdegum

Heb je hardnekkige vlekken of slijtageplekken en mochten de bovenstaande methoden dit niet verhelpen? Dan is suèdegum de oplossing. Begin met heel zacht op de vlek te drukken. Als dit niet voldoende is kun je de druk opvoeren. Op deze manier kun je zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijderen.

suède schoenen schoonmaken poetsen MAN MAN

Suède schoenen beschermen is beter dan suède schoenen schoonmaken

Deze manieren zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Zoals gezegd is een waterafstotende spray aan te raden. Daarnaast kun je het beste nog voordat je de schoen überhaupt gaat dragen een goede beschermspray gebruiken. Dit creëert een laagje waardoor vuil zich minder snel aan de schoen zal hechten. Bovendien kan je altijd rekening houden met het weer. Zoals jij met lage temperaturen winterse kleding zal dragen, kan jij proberen je suède schoenen in de kast te laten wanneer het een regenachtige dag is.