5. Insomnia (2002)

Deze neo-noir thriller uit 2002 vertelt het verhaal van Will Dormer, gespeeld door Al Pacino, die afreist naar een klein dorpje in Alaska om een zaak te onderzoeken. Hij krijgt hierbij hulp van zijn college Hap Eckhart, een rol die wordt gespeeld door Martin Donovan. Dormer slaagt er al gauw in moordenaar Walter Finch  – gespeeld door Robin Williams – op het spoor te komen, maar schiet tijdens een achtervolging per ongeluk zijn collega Eckhart neer.

Om te voorkomen dat Dormer vervolgd zal worden, probeert hij de de verantwoordelijkheid hiervoor in de schoenen van Finch te schuiven. Echter is dat nog niet zo eenvoudig, aangezien Finch zelf ooggetuige was van de schietpartij. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek is in handen van Ellie Burr, gespeeld door Hilary Swank, die een groot zwak voor Dormer heeft. De film leverde in totaal een slordige 113.758.770 dollar op en staat daarmee op de vijfde plek van succesvolste Christopher Nolan-films.

 

4. Tenet (2020)

In deze actiefilm uit 2020 maakt een geheim agent, beter bekend als Protagonist, deel uit van een extractieoperatie in een operahuis in Kiev. Als de Protagonist, gespeeld door John David Washington, van de dood wordt gered door een gemaskerde soldaat wordt hij gerekruteerd door een mysterieuze organisatie genaamd Tenet om deel te nemen aan een wereldwijde opdracht. Missie: voorkomen dat Andrei Sator, een afvallige Russische oligarch met voorkennis die wordt gespeeld door Kenneth Branagh, een Derde Wereldoorlog begint en het voortbestaan van de mensheid te verzekeren.

De Protagonist moet een angstaanjagende en geavanceerde technologie onder de knie krijgen, waarvoor hij hulp krijg van zijn nieuwe partner Neil – gespeeld door Robert Pattinson. Kunnen de twee agenten de situatie onder controle krijgen en de steeds sterkere dreiging zien af te wenden? De film staat met een inkomstentotaal van 365.294.355 dollar op een vierde plek als het gaat om succesvolste Christopher Nolan-films. Heb jij deze film gezien, maar heb jij je altijd afgevraagd wat er nou gebeurde? Lees dan over de uitleg van Tenet.

 

3. Dunkirk (2017)

Het verhaal van Dunkirk speelt tussen 26 mei en 4 juni 1940, het beginstadium van de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment is operatie Dynamo aan de gang: een evacuatie bij Duinkerke van de BEF – de Britse Expeditiemacht – met troepen uit zowel België als Frankrijk. De film is opgedeeld in drie verhaallijnen, waardoor het plot zich niet chronologisch afspeelt.

In de verhaallijn het strand volgen we de gebeurtenissen die zich gedurende de week voordoen, de verhaallijn de zee focust zich op de gebeurtenissen van één dag en tot slot zien we in de verhaallijn de lucht wat er zich binnen één uur afspeelde. Bovendien aanschouwen we de verhaallijnen door de ogen van een gevangen soldaat, twee gevechtspiloten van de Royal Air Force en een groep burgers op een boot als onderdeel van de evacuatie. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Fion Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden – en jawel, Harry Styles! Met een totale opbrengst van 527.016.307 dollar staat de film op de derde plek van succesvolste Christopher Nolan-films.

 

2. Interstellar (2014)

De sciencefictionfilm Interstellar speelt zich af in de toekomst, waar het leven op aarde onbewoonbaar dreigt te worden als deze geteisterd wordt door natuurrampen, droogte en hongersnoden. De enige manier om het voortbestaan van de mensheid te garanderen lijkt interstellair te reizen. Zodoende gaat ex-NSA piloot Joseph Cooper, gespeeld door Matthew McConaughey, samen met een onderzoeksteam op zoek naar een nieuwe plek waar de mensheid kan overleven.

Een ruimtevaartuig stelt Cooper en zijn team in staat om een verre uithoek van ons zonnestelsel te bereiken, waar een mysterieus wormgat toegang zou bieden tot ver verwijderde sterrenstelsels. Cooper laat huis en haard achter om de mensheid van de ondergang te redden en reist met zijn onderzoeksteam af naar vreemde werelden om een nieuw onderkomen voor de mens te vinden. Interstellar bracht in totaal maar liefst 716.218.351 dollar op en staat daarmee op de tweede plaats wat betreft succesvolste Christopher Nolan-films.

 

1. Inception (2010)

Natuurlijk kan er altijd maar één de beste zijn: met een monsteromzet van 836.484.102 dollar is Inception uit 2010 de succesvolste Christopher Nolan-film aller tijden! De film draait om Dominic Cobb, een bekwame dief met de zeldzame gave om bedrijfsgeheimen stelen door in te breken in iemands droomwereld. Hiermee is hij een zeer gewilde speler geworden op de internationale markt voor bedrijfsspionage.

Leonardo DiCaprio duikt in de huid van Cobb en krijgt dit keer niet de taak om een idee te stelen, maar in het hoofd van een CEO achter te laten. Het doelwit is de erfgenaam van een bedrijfsimperium genaamd Robert Michael Fisscher, die wordt gespeeld door Cillian Murphy. Echter wordt uit onverwachte hoek weerstand geboden: Cobb zal dit keer met zijn eigen verleden en demonen moeten afrekenen. Of de film Inception de succesvolste Christopher Nolan-film ooit zal blijven is echter nog maar zeer de vraag: met zijn nieuwste film Oppenheimer lijkt een nieuw pareltje te zijn geboren en critici zijn er dan ook lyrisch over. Lees ook waarom Oppenheimer de beste én belangrijkste film van de eeuw kan worden en een film als Inception van de troon kan gaan stoten!