Kinderen verrijken je leven, alleen verarmen ze je portemonnee. Vanaf de geboorte tot de studie, een kind gaat je meer kosten dan je in eerste instantie denkt. Maar wat kost een kind precies? Vroeger hebben we allemaal wel een keer te horen gekregen: “Je kost een rib uit mijn lijf, denk je dat ik een geldboompje op mijn rug heb groeien?” Daarnaast is er ook wel eens naar je hoofd gegooid dat een kind tot zijn zestiende één miljoen kost. Wat in sommige gevallen waar is, maar lang niet voor iedereen geldt.

 

Kind op komst

Je eerste kind komt eraan, de strijd om de babynamen is gestreden en nu gaat het draaien om de luiers verschonen. Dan komen de kosten nog. Want jaarlijks kosten luiers voor die kleine zo’n 288 euro. En wat denk je van de eenmalige kosten om je babykamer gereed te maken? Gemiddeld gaat dit je zo een 1.500-2.000 euro kosten.

Wat kost een kind?

Om een beetje een idee te geven, nemen we aan dat je een kind bent tot je achttiende. Daarom zullen de kosten tot dan worden genomen. Volgens het nibud, is er lastig een prijs te plakken op wat een kind kost. Omdat dit mede afhankelijks is van je inkomen. Het CBS beweert daarnaast dat een kind gemiddeld 17 procent van je besteedbaar inkomen kost. Verdien jij dus gemiddeld 2.300 euro per maand, dan zal je kind gemiddeld 390 euro kosten per maand. Moet er wel bij vermeld worden dat dit alle kosten betaamt, dus onderdak, voeding, luiers et cetera.

Om het nog iets specifieker te maken, zal een kind tot zijn twaalfde levensjaar ongeveer 50.000 euro kosten, wat neer komt op ongeveer 4.000 euro per jaar. Vanaf het dertiende tot achttiende levensjaar zal je kind ongeveer 30.000 euro kosten, wat neer komt op ongeveer 4.800 euro per jaar. Wat niet geheel verrassend is, is dat de puberteit iets meer geld gaat kosten. Mede doordat je kind naar de middelbare gaat, sneller uit zijn kleding groeit, meer eet, naar de sportschool gaat, noem maar op. Rond deze leeftijd zullen ze iets meer een eigen wil creëren die ze doorvoeren in spullen die zij willen hebben.

De eerste stappen zijn gezet, alleen nu moet je nog weten hoe je een goede band met je kind creëert. Daarom hebben wij enkele tips om als vader de band met je kind te versterken.