Dragons’ Den varianten overal ter wereld

Het Japanse tv-programma werd overal in de wereld nagedaan. De meest bekende varianten op het format zijn de Britse en de Amerikaanse. In het Verenigd Koninkrijk heet het programma gewoon Dragons’ Den, in Amerika heet hetzelfde idee Shark Tank. Het is de bedoeling dat eigenaren van start-ups hun idee pitchen aan vijf invloedrijke personen uit hun land, in de hoop een aanbod te krijgen. Zo’n aanbod gaat vaak in de vorm van aandelen, een Dragon investeert bijvoorbeeld 100.000 pond in een bedrijf voor 20% eigendom. Dat schat de waarde van een bedrijf dus op 500.00 pond. Wat zijn nou de 5 meest succesvolle ideeën afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk?

Dragons Den

5. Mainstage Festivals

Het eerste idee heet Mainstage Festivals. Het bedrijf is in bezit van Rob Tominey en Aden Levin en opgericht in 2011. De bedoeling van Mainstage Festivals is simpel: goedkopere uitgaansgelegenheden voor jongeren. Toen de twee oprichters het idee pitchten aan de ‘Dragons’ was het bedrijf al meer dan 1.6 miljoen pond waard. Het idee was erg in trek en ontving meerdere deals. Uiteindelijk zijn Tominey en Levin gegaan voor het aanbod van Piers Linney (Britse investeerder die in de ‘top-100 Britten’ lijst staat). Ze kregen 100.000 dollar in ruil voor 15% in aandelen.

Dragons Den

4. Levi Roots

Op nummer vier staat het bedrijf van Levi Roots. Het idee draait voor Roots eigenlijk maar om één ding en dat is zijn zogenaamde Reggae Reggae Sauce. Toen hij in 2007 met zijn saus voor Dragons ging pitchen kreeg hij een niet al te positieve reactie van investeerder Duncan Bannatyne. Hij zei: “Er is geen toekomst voor dit bedrijf.” Hier kreeg Bannatyne al snel spijt van, want door de deal die Roots maakte Richard Farleigh werd Reggae Reggae Sauce een groot succes. Roots ontving 50.000 pond in ruil voor 40%. Vandaag de dag ligt de saus in alle grote Britse supermarkten.

 

3. Magic Whiteboard

Het brons gaat naar Magic Whiteboard, een bedrijf opgericht door geliefden Neil en Laura Westwood. In 2014 kwamen de twee met hun idee naar de Dragons Den, waar ze vervolgens aan de investeerders demonstreerden hoe hun magische plakpapier werkte. Deze deal werkte in tegenstelling met de twee hiervoor iets anders, de Dragons zouden geld investeren en dat vervolgens dik en dubbel terugkrijgen. Zo investeerden Deborah Meaden and Theo Paphitis 100.000 pond en kregen ze in september 2014 800.000 pond terug. Zelf noemden ze het één van de beste investeringen die ze ooit hebben gedaan.

 

2. Skinny Tan

Op de tweede plek staat Skinny Tan. Het bedrijf bestaat al vanaf 2012 en had een spectaculair eerste jaar, namelijk 600.000 pond in omzet. Die cijfers vielen goed in de smaak bij de Dragons toen oprichters Kate Cotton en Louise Ferguson in 2013 pitchten in de Dragons’ Den. Alle Dragons hadden interesse in het verkopen van producten die je dunner en fitter doen lijken. Uiteindelijk wonnen Kelly Hoppens en Piers Linney door 60.000 pond te investeren in ruil voor 10% eigendom. In 2015 werd Skinny Tan voor een onbekend geldbedrag verkocht, maar de investerende Dragons bleven aandeelhouders.

 

1. Look After My Bills

Dan zijn we aangekomen bij de nummer één. Het bedrijf onder de naam Look After My Bills is misschien wel de meest succesvolle onderneming ooit in de Dragons Den (en toevallig de meest recente). Vaak is het zo dat energiebedrijven en andere abonnementen van jaar op jaar veranderen in prijzen. De meeste mensen weten dit niet en switchen niet op tijd van provider, waardoor ze vast zitten. Look After My Bills is gratis en als je eenmaal ingeschreven staat, switcht het bedrijf voor jou automatisch naar de goedkoopste provider. Handig, toch? Uiteindelijk investeerden Jenny Campbell en Tej Lalvani 120.000 pond voor maar 3% eigendom. In 2019 werd het bedrijf overgekocht door GoCompare zodat Look After My Bills nog groter kan worden.