Nederlandse liefde voor kaas

De Nederlandse liefde voor kaas was naar verluidt al duizenden jaren geleden bekend. Zo schreef Julius Caesar dat “in de Lage Landen de mensen kaas eten”. Dat is niet het enige waaruit blijkt dat Nederlanders een liefde voor het gele broodbeleg hebben. Neem bijvoorbeeld alle spreekwoorden waarin kaas voorkomt. Zoals dat je ‘ergens kaas van hebt gegeten’. Of natuurlijk ‘hij laat zich de kaas niet van het brood eten’. Die zal iedereen wel kennen, als je hebt opgelet tijdens de lessen Nederlands.

De prijs van kaas stijgt

Boodschappen zijn nu eenmaal een stuk duurder geworden en ook de prijzen voor de kaas moeten eraan geloven. Volgens Tuncay Ozguner, hoofd van het dochterbedrijf Zijerveld van zuivelproducent Friesland Campina, zijn de prijzen zelfs met 30 tot 40 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

“Op dit moment kost een kilo onbewerkte kaas 5 euro, vorig jaar was dat 3 euro”, legt Ozguner uit. Hij heeft het over de Goudse kazen, de gele koemelkkazen met een zoute smaak en een stevige textuur. Dit is een van de meest geconsumeerde kaassoorten in Nederland en het zijn ook de kazen die het meest worden geëxporteerd.

geld besparen boodschappen kaas

Waarom wordt kaas duurder?

De prijsstijging worden volgens Ozguner door een aantal dingen veroorzaakt. “Op de boerderij wordt alles duurder, het vee, de lonen van de mensen, de energie. Dat draagt allemaal bij aan duurdere kaas.” En dat is niet het enige, zo is er een tekort aan melk, waardoor de prijs van de belangrijkste grondstof is opgedreven. Voor een kilo kaas heb je 10 liter melk nodig. Vorig jaar kostte een liter melk 35 cent, nu is de prijs gestegen tot 50 cent. Dit verschil van 15 cent per liter maal tien liter betekent al 1,50 euro meer voor een kilo kaas. Zo begint het wel aardig op te lopen natuurlijk.

We kunnen er niet omheen, maar een van de redenen achter het tekort aan melk is toch ook te wijten aan het milieubeleid van de overheid, is de overtuiging van Ozguner. Veel boeren worden uitgekocht, zodat hun land teruggegeven kan worden aan de natuur. “Minder boeren betekent minder melk en dat zorgt voor hogere prijzen”, zo simpel is het. En dat terwijl we met z’n allen juist meer geld willen besparen.

Wat maakt het verschil in prijs tussen een blok en plakken?

Een goedkopere Goudse kaas betekent vaak dat je er een koopt die minder oud is. Hoe meer het gerijpt is, hoe arbeidsintensiever het proces is om het te maken, en dus hoe duurder het is.

Een andere reden voor het verschil in prijs is eigenlijk voortgekomen uit gemakzucht. Plakken zijn duurder dan een stuk kaas, omdat je niet hoeft te schaven. En dat terwijl de kaasschaaf bij de meeste mensen gewoon in de keukenla ligt. Neem bijvoorbeeld bij de Albert Heijn een stuk Old Amsterdam Oud 48+. Deze kost per kilo € 19,98. En een pak Old Amsterdam Original met 8 plakken kost € 21,73 per kilo.

Dus voortaan lekker zelf snijden en niet kiezen voor het gemak, neem bijvoorbeeld (wederom) voorgesneden groente en fruit. Het scheelt per product weliswaar een paar euro, maar als je al die euro’s aan het eind van de maand optelt heb je na een tijdje wel een redelijk bedrag overgehouden, puur door minder ‘lui’ te doen.