Veel verschillende soorten ondergoed
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten ondergoed voor vrouwen te vinden. Dit is heel prettig, omdat het een enorm scala aan opties biedt om aan ieders individuele voorkeuren en behoeften te voldoen. Van comfortabele slips en hipsters tot verleidelijke strings, er is voor elk wat wils.
Terwijl sommige vrouwen kiezen voor simpliciteit en functionaliteit, geven anderen de voorkeur aan versierde designs met kant en subtiele details. Een van die charmante details is het strikje op de voorkant van veel onderbroeken. Hoewel het tegenwoordig voornamelijk een decoratief element is, heeft het eigenlijk een hele praktische geschiedenis. Dit is de reden dat er nog steeds een strikje op de voorkant van vrouwenondergoed zit.
Waarom zit er een strikje op de voorkant bij vrouwenondergoed?
Als je weleens vrouwenondergoed in handen hebt gehad, is het je vast opgevallen dat er op de voorkant vaak een strikje zit. De ene vrouw laat het gewoon zitten en de andere knipt ze eraf. Soms is dit strikje namelijk ook door de kleding heen te zien en dat vindt niet iedereen even prettig.
Hoewel mensen dit vaak als een leuke decoratieve toevoeging zien, heeft het strikje daadwerkelijk een functioneel verleden gehad. Vroeger, toen elastische materialen nog niet werden gebruikt in ondergoed, was het het strikje dat het ondergoed op zijn plaats hield. Een lint werd door de bovenrand van het ondergoed geregen, zodat de persoon het ondergoed zelf strakker kon trekken. Om te voorkomen dat het ondergoed vervolgens afzakte, werd het lint aan de voorkant gestrikt. Zo ontstond het kenmerkende strikje aan de voorkant van het slipje, wat dus zowel een functioneel als modieus element was.
Ook handig om de voorkant van de achterkant te onderscheiden
Een andere praktische functie van het strikje had te maken met de beperkte verlichting in vroegere tijden. In een tijdperk waarin het aansteken van een kaars noodzakelijk was om te kunnen zien en bewegen in het donker, kon het aankleden bij kaarslicht onhandig zijn. In deze situatie kwam het strikje van pas, omdat het diende als hulpmiddel. Mensen konden dus makkelijk aan het strikje voelen om te bepalen welke kant de voor- en achterkant was en hoe het ondergoed aangedaan moest worden. Tegenwoordig heeft het strikje zijn oorspronkelijke functionele doel verloren omdat veel ondergoed een elastische band hebben. Desondanks is het een esthetisch kenmerk gebleven dat sommige vrouwen waarderen vanwege de toegevoegde charme en vrouwelijkheid. Aan de andere kant kiezen sommige vrouwen ervoor om het strikje te verwijderen als het als onpraktisch wordt beschouwd.
Lees ook: Slaapexpert legt uit waarom je nooit moet slapen zonder ondergoed.