Waarom je niet moet slapen zonder onderbroek aan

Uiteraard heeft iedereen zijn of haar eigen slaapgewoontes. Zo slaapt de een bij voorkeur met het nachtlampje aan en heeft een ander weer liever wat muziek om zich heen om echt lekker in te kunnen slapen. Ook wat betreft de kleding zijn er veel verschillen. Alhoewel volledig ‘free willy’ slapen misschien wel lekker aanvoelt, kan het volgens sommigen ook nadelig zijn. Vooral als het gaat om het effect op je gezondheid.

Volgens een expert van het Shut Eye TikTok-account zou je eigenlijk gewoon een pyjama moeten dragen als je gaat slapen. De reden is zowel hilarisch als verbluffend. Het probleem is namelijk dat je in je slaap ook winden laat. Gemiddeld zou je zo’n 15 tot 25 keer per dag ‘ontgassen’ en dat gaat tijdens je slaap gewoon door. Natuurlijk denk je dat het geen probleem is om scheetjes te laten als je slaapt, je bent je er immers niet van bewust. Geen probleem dus, totdat je er wat dieper over gaat nadenken.

@ShutEye: Sleep TrackerGet a good night‘s sleep and learn your patterns with Sleep Tracker.♬ Promoted Music – ShutEye: Sleep Tracker

Een wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je met elke scheet die je laat, ook wat kleine resten poep de lucht in strooit. Niet echt fris dus als je gezellig naast elkaar in bed ligt. Dat dit niks helemaal onzin is, blijkt wel als je de app ‘shuteye’ gebruikt. Die app registreert alles wat je uitspookt in je slaap en dus ook als je windjes in je slaap laat.

Natuurlijk kon de onthulling van de expert rekenen op forse kritieken. Zo zou de oplossing gewoon het regelmatig verschonen van je lakens zijn. Ook het gebruik van bruine lakens werd geopperd zodat het minder zichtbaar is als je inderdaad wat resten achter zou laten tijdens je slaap.

Natuurlijk hoef je de bewering van de TikTok-expert niet serieus te nemen, maar het geeft wel stof tot nadenken. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk nooit gebleken dat het laten van windjes in bed schadelijk zou zijn voor je gezondheid. Wat wel gezond is, is een minimum van zeven uur aan slaap. Zolang je dat haalt, is dus niks aan de hand.