VanMoof na financieel gesteggel officieel failliet verklaard

Lange tijd leek het erop dat VanMoof de wereld van de elektrische fietsen zou veroveren. Met hun hippe elektrische fietsen verzamelden ze een grote schare fans, met name in de Randstad. Je hoeft alleen maar door Amsterdam te lopen of je ziet er al tientallen. Correctie: honderd- of duizendtallen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VanMoof (@vanmoof)

Maar met het model S3 bleek veel mis te zijn. Veel van die verkochte fietsen hadden uiteenlopende mankementen. Het bedrijf was daardoor veel geld kwijt aan reparaties voor fietsen waar nog garantie op zat. Dat heeft het bedrijf uiteindelijk de kop gekost. Vorige week kwam naar buiten dat VanMoof financieel aan de grond zat, met een uitstel tot betaling als gevolg. Ondanks dat is het de gebroeders Carlier niet gelukt het tij te keren. Klanten van de Amsterdamse fietsenfabrikant zitten nu in onzekerheid.

Het eigen vermogen van Ties en Taco Carlier voor en na het failissement

Het vermogen van de twee oprichters zal hoe dan ook een flinke dreun krijgen. In 2021, de hoogtijdagen van hun bedrijf, werd hun vermogen geschat op liefst € 140 miljoen.

Maar nu hun bedrijf failliet is, zal daar vanzelfsprekend snel verandering in komen. Vorig jaar leed VanMoof namelijk een verlies van liefst € 80 miljoen, een tekort dat het duo met een geldschieter probeerde weg te werken. Tevergeefs, en dus ging een groot deel van hun eigen vermogen in het bedrijf. Op hun andere BV’s werd vanaf 2021 al een negatief eigen vermogen van in totaal zo’n € 8 miljoen genoteerd. Dat houdt in dat de broers in ieder geval voor nu een geschat vermogen van zo’n € 50 miljoen overhouden. Alsnog weinig om over te klagen natuurlijk, maar het is wel bizar hoe snel zo’n ondergang kan plaatsvinden.