Tips om Kolonisten van Catan te winnen

In onze ogen is behoort Kolonisten van Catan tot de 10 klassieke bordspellen die je ongetwijfeld gespeeld dient te hebben. Bij een dergelijk bordspel komt door de nostalgie ook een extra drive kijken om te winnen. Je wilt tenslotte laten zien dat jij de koning bent. Met de onderstaande tips kan jij Kolonisten van Catan winnen.

1. Verhoog de productie vroeg

Een vuistregel voor een succesvol spel is om je productie vroegtijdig te verhogen. Door de productie van bronnen vroeg in het spel te vergroten, kun je later de mogelijkheden gemakkelijker uitbreiden.

Zodra een goede productiebasis is gevestigd, kun je andere aspecten van het spel nastreven, zoals het bouwen van de langste weg of het verwerven van havens. Het niet vroegtijdig uitbreiden kan je gehele spel ernstig verlammen.

2. Vraag en aanbod dien je in de gaten te houden

Omdat het Catan bord willekeurig wordt gelegd, kunnen sommige lay-outs grote hoeveelheden van sommige bronnen en kleine hoeveelheden andere opleveren. Als de tarwe-hexes bijvoorbeeld twee zessen, een acht en een vijf hebben, zal er waarschijnlijk een overschot aan tarwe zijn in dat spel, dus tenzij je een tarwe-haven hebt of een vroege 3-op-1-haven, zal tarwe zo overvloedig zijn dat het weinig waarde heeft.

tips kolonisten van catan strijdplan

Heb je het bordspel nog niet in huis? Check dan deze link.

Wanneer tijdens hetzelfde spel de erts-hexen echter twee vieren en een elf hebben, is erts een zeer gewilde bron. Speel slim: je kunt een paar productiepunten opofferen om bij de ertsvakken te komen’ en als die nummers opkomen, kun je ze gebruiken voor jouw eigen uitbreiding of ze inruilen voor een aanzienlijk rendement op de investering.

3. Vermijd de dief

In Catan kan minder soms meer zijn. Spelers verplaatsen de overvaller vaak naar de plek waar hij de tegenstanders het meeste kwaad zal doen. Daarom zijn de zessen en achten makkelijke doelen en produceren ze mogelijk niet zoveel als hun hoge waarschijnlijkheid aangeeft.

Spelers die zich rond deze hexen verdringen, kunnen door de invloed van de overvaller niet in staat zijn om een consistente productie te behouden. Spelers kunnen ook hexen met een lagere waarschijnlijkheid blokkeren om een monopolie te behouden.

Om de invloed van de overvaller te verzachten, is het soms beter om genoegen te nemen met vijven en negens om een minder verleidelijk doelwit te zijn en/of om nederzettingen te verspreiden.

4. De aantallen-strategie met veel mensen

Met deze strategie probeer je vooral de productie te maximaliseren, zonder jezelf te concentreren op een bepaalde hulpbron. Probeer zoveel mogelijk van wat dan ook te krijgen. Je zou veel moeten handelen, omdat je waarschijnlijk een vreemde mix van spullen kunt krijgen. Dit werkt beter in potten met meer mensen (meer mensen om mee te handelen). Een 3:1-haven is essentieel als je een gevarieerde mix van bronnen hebt.